Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Man die gaycafé wilde beginnen in Nijmegen lichtte payrollbedrijven op

ZUTPHEN – Voor oplichting van vijf payrollbedrijven en 29 particulieren via Marktplaats heeft de officier van justitie vrijdag anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist tegen de 28-jarige Paul P.

De man, die nu in Duitsland woont, was, in 2014 oprecht van een plan een gaybar in Nijmegen nieuw leven in te blazen onder de naam ‘De verkeerde kant’, zei hij tegen de rechter. Er diende zich al snel een payrollbedrijf uit Deventer aan, een soort uitzendbureau dat de financiële rompslomp van personeel op zich neemt.

P. liet het betalen voor twee medewerkers: zijn partner en een vriend, maar kreeg van hen het geld weer terug.

Nooit open
Het café is nooit open gegaan. De verhuurster van het pand zegde al gauw het huurcontract op toen de borg niet werd betaald. Intussen ging de beoogd horecabaas wel in zee met andere payrollbedrijven en gaf hij kennelijk gefingeerde urenregistraties door voor zijn ‘personeel’. In een half jaar tijd heeft hij via de twee zogenaamde medewerkers zo’n 62.000 euro geïncasseerd.

Overigens zegt hij dat het avontuur vooral strandde omdat de gemeente niet op tijd met de vergunningen afkwam. En de payrollbedrijven klopten vergeefs aan de deur van P.’s eenmansbedrijf. Hun schade is veel groter dan het uitbetaalde ‘loon’: zij moesten er immers ook nog belasting over betalen en hebben de kosten van hun eigen bedrijfsvoering.

Marktplaats
Na dit Nijmeegse avontuur ontdekte P. een nieuwe inkomstenbron. Hij struinde marktplaats af en legde contact met mensen die iets zochten. Concertkaartjes, een televisie, een onderdeel van een auto: hij zou het leveren. Incasseerde de koopprijs of een voorschot en gaf vervolgens niet thuis. „Het was alsof ik een droomwereld leefde”, antwoordde hij op een vraag van de rechter hoe hij ‘bij herhaling snoeihard kon liegen’.

Het geld had hij hard nodig: zijn totale schuldenlast is meer dan 350.000 euro.

Stoornis
Zijn advocaat denkt dat er sprake is van een ziekelijke stoornis vanwege het liegen, maar kreeg niet gedaan dat de reclassering nog eens extra onderzoek doet naar toerekeningsvatbaarheid. De partner van P. moet ook voorkomen, omdat ze geprofiteerd heeft van het binnengehaalde geld. In haar zaak wordt wel eerst nader onderzoek door de reclassering verricht.

De uitspraak in deze zaak is op vrijdag 18 november.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo