Volledig scherm
De politie doet onderzoek bij de woning van de dode vrouw in Tricht. © William Hoogteyling

Man uit Tricht bekent moord op moeder

TRICHT - Een 31-jarige man uit Tricht bekende donderdagmiddagvoor het Gerechtshofin Arnhem zijn eigen moeder na een uit de hand gelopen ruzie met een mes om het leven te hebben gebracht. Dat is voor het eerst: een jaar geleden verklaarde hij nog voor de rechtbank zich niets van het voorval te kunnen herinneren.

De rechtbank veroordeelde hem destijds tot een celstraf van drie jaar en tbs met dwangverpleging wegens doodslag.

Ernstig ziek
Hoewel de man nu toegeeft zijn moeder te hebben gedood, is hij het oneens met de vorige rechterlijkeuitspraak. Hij vindt de tbs met dwangverpleging te zwaar en hoopt op een lichtere vorm van behandeling. De advocaat-generaal, aanklager in hoger beroep, ziet echter geen andere mogelijkheid voor de Trichtenaar: „Uit diverse onderzoeken blijkt dat verdachte ernstig ziek, gestoord en gevaarlijk is. Alleen met tbs met dwangverpleging kan dat gevaar voldoende worden beteugeld.”

Drugs
Na wederom een ruzie pakt de man in de avond van 1 mei 2014 een mes uit de keukenlade en steekt daarmee zijn moeder dood. De Trichtenaar woont op dat moment nog thuis, gebruikt veel drugs en leeft op zeer gespannen voet met zijn vader en moeder. Dagenlang zit hij achter zijn computer, communicatie met zijn ouders verloopt via briefjes. Zij willen dat de man het huis verlaat. Dat schiet bij hem in het verkeerde keelgat.

Zwart gat
Waarschijnlijk is dat meningsverschil ook de reden voor de steekpartij, hoewel de man dat niet meer zeker weet: „Een groot deel van die dag ben ik nog steeds kwijt.”Ook over zijn vlucht naar het Roergebied –de man wordt een paar dagen na de steekpartij aangehouden in de Duitse stad Dortmund - kan hij weinig vertellen: „Dat is één groot zwart gat.”

Medicatie
Hij benadrukt dat hij in detentie 'alles probeert te doen om niet meer de persoon te zijn die hij was': „Ik neem medicatie, ben gestopt met drugs. Daarnaast ben ik rustiger, heb geen waanbeelden meer. Het gaat al met al een stuk beter met me.”De advocaat-generaal ziet dat heel anders: „Verdachte heeft nog steeds amper een besef van zijn ziekte. Zijn gedrag is berekenend, van een oprechte motivatie om zich te laten behandelen is geen sprake.”

Het Hof doet over twee weken uitspraak.

Live Voetbal

home logo VitesseVIT
54'
1-1
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
1-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
1-1
VVV-VenloVVV
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo