Volledig scherm
© Thinkstock

Man weigert dna in te leveren voor deo-diefstal in 2013

ARNHEM/ NIJMEGEN - Onbegrijpelijk en onterecht, vindt een Nijmeegse winkeldief het dathij van het OM alsnog zijn dna moet afstaan. Terwijl hij 'slechts'een busje deodorant bij de Albert Heijn heeft gestolen in 2013.

Hij weigert meer dan 40 maanden na zijn veroordeling nogwangslijm af te staan voor de dna-databank van justitie.Het staat niet in verhouding tot de diefstal, vindt hij.

Kort geding
Dus spande de Nijmeegse winkeldief een kort geding aan tegen het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De zaak zou die daar gistermiddag over zou dienenin Arnhem, werd om onduidelijke redenenafgeblazen.

Wat is er aan de hand? Justitie wil het dna-profiel van de (eenmalige) winkeldief opnemen in de landelijke dna-databank voor veroordeelde misdadigers. De deodief is in 2013 gestraft meteen boete van 210 euro. Daarmee was voor hem de kous af, dacht hij.

Principekwestie
Van het late doch dringende verzoek om alsnog wat wangslijm af te staan, maakt hij nu een principekwestie. Vergeefse moeite, volgens rechtsgeleerde Henny Sackers, verbonden aan de Radboud Universiteit. „Het betreft hier een bekend probleem, waarover de Hoge Raad toevallig dit najaar eindelijk een oordeel heeft geveld. Het punt is dat in de wet geen termijn wordt genoemd waarbinnen het Openbaar Ministerie het afstaan van celmateriaal kan eisen.”

Incidenteel
De wet schrijft voor dat iedereen die veroordeeld is voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is, dna moet afstaan. Een woordvoerster van het OM in Arnhem zegt dat het 'incidenteel' voorkomt dat er jaren verstrijken tussen veroordeling en dna-afname.

Of er een nieuwe datum komt voor het kort geding en wanneer dat dan is, is onduidelijk.