Volledig scherm
© Thinkstock

Meer ambtenaren nodig om schoolverzuim aan te pakken

TIEL - Het aantal meldingen van leerlingen die niet op school verschijnen in Tiel is fors toegenomen. Om verzuim tegen te gaan, moeten meer leerplichtambtenaren aangesteld worden.

De afdeling leerplicht heeft bovendien berekend dat extra mensen nodig zijn om de vele meldingen goed af te handelen.

Verzuim
Als een jongere zonder geldige reden niet op school verschijnt, wordt gesproken van relatief verzuim of spijbelen. Een schoolhoofd moet melding doen als een leerling binnen een periode van 4 weken 16 uren afwezig is. Als een leerplichtige jongere helemaal niet op een school is ingeschreven, wordt gesproken van absoluut verzuim.

Meldingen
Tiel kreeg in het schooljaar 2014-2015 295 meldingen van relatief verzuim en 5 van absoluut verzuim. In het afgelopen schooljaar 2015-2016 waren er 415 meldingen van spijbelen en 35 van absoluut verzuim. Ook het aantal meldingen van luxe-verzuim (als iemand tijdens schooltijd met vakantie gaat) is toegenomen van 31 naar 52 meldingen.

Administratie
De gemeente stelt dat de stijging mogelijk veroorzaakt wordt door de toegenomen aandacht voor verzuimbeleid. Steeds meer scholen hebben volgens Tiel de administratie goed op orde, waardoor het verzuim beter in beeld komt.