Specialisten zijn druk in de weer met de ontmanteling van een drugslab in Wijchen.
Volledig scherm
Specialisten zijn druk in de weer met de ontmanteling van een drugslab in Wijchen. © Tom Hessels

Meer drugslabs ontmanteld in Gelderland, aantal dumpingen sterk afgenomen

ARNHEM - In de provincie Gelderland zijn het afgelopen jaar achttien locaties aangetroffen waar synthetische drugs werden geproduceerd. Dat zijn er twee meer dan in 2018 en daarmee is Gelderland de een-na-grootste drugsprovincie van het land, na Brabant.

Dat  blijkt uit het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2019, dat de politie donderdag heeft vrijgegeven. In Brabant werden 25 productielocaties gevonden. Limburg staat met 13 locaties op de derde plaats.

Het aantal opslaglocaties - plekken waar benodigdheden voor de productie van synthetische drugs zijn opgeslagen - steeg licht, van 14 in 2018 tot 15 een jaar later.

Landelijke trend

Het aantal dumpingen is vorig jaar juist sterk gedaald. In 2018 werd nog 40 keer drugsafval gevonden in de natuur, een jaar later gebeurde dat nog maar 28 keer. Dat is een landelijke trend, want ook in alle andere provincies was er een opvallende daling waarneembaar.

Dat er minder drugsafval werd gedumpt, betekent nog niet dat er ook minder drugs is geproduceerd, benadrukt de politie. ,,Mogelijk wordt vaker drugsafval geloosd in het bodem- en oppervlaktewater’’, zo wordt gesteld.

In slaap sussen

In een interview met deze krant waarschuwden politiechef Oscar Dros en waarnemend hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst van Oost-Nederland eind vorig jaar al voor de stijgende drugscriminaliteit in het oosten van het land. 

,,Laten we ons hier in het Oosten niet in slaap sussen en denken dat ondermijning een probleem is van de Randstad en dat het hier wel meevalt. Dat is zeker niet het geval. De drugscriminaliteit speelt hier indringend”, zei Dros toen al.

Bekijk hier alle cijfers per provincie: