Volledig scherm
Parkeerautomaat in Veenendaal. © Herman Stöver

Meer omzet voor ondernemers in Veenendaal door gratis parkeren

VEENENDAAL - De proef met gratis parkeren op de zaterdag in Veenendaal is goed voor de ondernemers in de stad. Een meerderheid heeft meer klanten en meer omzet, blijkt uit een onderzoek van de gemeente.

De proef is wel slecht nieuws voor de gemeentekas. De gratis weggegeven parkeerkaartjes kosten Veenendaal dit jaar rond de 215.000 euro.

Meer bezoekers
In Veenendaal wordt dit jaar een proef gehouden met gratis parkeren op de zaterdag in de drie gemeentelijke parkeergarages. De bedoeling is om zo meer bezoekers te trekken naar het kwakkelende winkelcentrum.

Tussenevaluatie
Bureau Goudappel Coffeng heeft in opdracht van de gemeente een tussenevaluatie gemaakt op basis van de eerste tien maanden. Ondernemers in het Veenendaalse centrum zien een toename van de omzet op zaterdag. 66 procent van de ondervraagde ondernemers ziet een stijging, 32 procent merkt geen verschil. Van de ondernemers met een stijging zegt de helft tussen de 5 en 10 procent meer omzet te draaien. Een op de vijf moet het met een bescheiden omzettoename onder de vijf procent doen.

Koopgedrag
De parkeerproef op zaterdag heeft weinig invloed op het koopgedrag door de week. De meeste ondernemers zien van maandag tot en met vrijdag nauwelijks of geen verschil in omzet. De proef kost de gemeente wel veel geld: de verwachting is dat het dit jaar 215.000 euro kost aan weggegeven gratis parkeerkaartjes in de drie gemeentelijke garages. In 2015 werden er op de zaterdagen in totaal 60.000 parkeeruren verkocht. Dit jaar zijn er al 145.000 parkeeruren gratis vergeven.