Volledig scherm

'Mensen genoodzaakt te verhuizen uit buitengebied'

HENGELO - Tijdens de begrotingsraad van Bronckhorst viel niemand over de financiële situatie van de gemeente, maar raadsleden uitten wél hun zorgen uit over de krimp en de bevolkingsdaling.Vooral in het buitengebied zijn er problemen. Waar iedereen het over eens is: krimp kun je niet voorkomen, maar moet je begeleiden.

Op wat voor manier, daarover verschillen de meningen van de raadsleden.

Krimp
Feit is dat de gemeente Bronckhorst meer krimpt dan andere Achterhoekse gemeenten en het CDA vraagt daar aandacht voor. „Wij verwachten van het college een diepgaande analyse waarmee we als raad vervolgstappen kunnen maken”, stelde CDA-fractievoorzitter Dirk Jan Huntelaar.

Alternatieve woonvormen
Een mogelijke oplossing zit hem volgens Evert Blaauw van Gemeentebelangen Bronckhorst in het opsplitsen van bestaande, vaak grote woningen in de dorpscentra én buitengebieden. Er is vraag naar volgens Blaauw. „Dit geeft ouderen de mogelijkheid om langer thuis te kunnen blijven wonen en zorg nabij te kunnen realiseren.”De problematiek zit voornamelijk in het buitengebied. Blaauw: „Er zijn mensen die niet willen verhuizen uit het buitengebied, maar wel daartoe genoodzaakt zijn", aldus Blaauw. Zijn boodschap: „Wijs niet op voorhand dubbele bewoning en alternatieve woonvormen af."