Volledig scherm
© Thinkstock

Met Betuwestroom duurzame elektriciteit uit eigen buurt

CULEMBORG - Duurzame stroom uit je eigen omgeving.Dat is het doel van een nieuwe grote energieorganisatie, waarvoor inwoners van Rivierenland vanaf nu kunnen kiezen: Betuwestroom.

De coöperaties van Culemborg, Tiel, Buren, Neder-Betuwe, Neerijnen en Lingewaal werken hierin samen.

Directeur
Gerlach Velthoven is directeur van Betuwestroom en een van de deelnemende partijen. „We hopen binnen enkele jaren 5 procent van de inwoners van Rivierenland van duurzame energie te kunnen voorzien. Na de experimenteerfase van vier jaar hopen we tot een volwaardig duurzaam energiesysteem te komen.”

Het bedrijf werkt samen met Huismerk Energie in Nijmegen, omdat deze alle vergunningen heeft. In eerste instantie haalt Betuwestroom de stroom van het Windpark Nijmegen-Betuwe. Dit is een windmolenpark ten zuiden langs de A15 bij Nijmegen-Noord, met vier windmolens. Later moeten er in Rivierenland projecten voor wind- en zonne-energie bijkomen.

Noodzaak
Volgens de directeur is Betuwestroom geen luxe, maar noodzaak. „Doordat we gaan afstappen van fossiele brandstoffen, neemt de vraag naar stroom en biomassa toe.”

Hij noemt als voorbeeld elektrische auto's, die opgeladen moeten worden. „We moeten zelf gaan zorgen voor het lokaal opwekken van stroom om tegemoet te komen aan alle vraag”, vervolgt Velthoven.