Volledig scherm
© ANP

Michael Moore zag overwinning van Trump aankomen

NIJMEGEN - Dat Donald Trump de nieuwe president van Amerika zou worden, had bijna niemand voorzien.Bijna niemand.

Wie het wel bij het rechte eind had is Michael Moore, de Amerikaanse documentairemaker van onder meer Bowling for Columbine.

„Hij gaf in augustus vijf redenen waarom Trump zou winnen en hij had gelijk”, zegt Paul Bovend'Eert, hoogleraar (Amerikaans) staatsrecht aan de Radboud Universiteit. „Tegelijk vond hij het verschrikkelijk dat het zou gebeuren. Hij zei: 'I know you hate Hillary, but please, vote for her!'”

De enige
Politicoloog Peter van der Heiden van de Radboud Universiteit gaf woensdagmiddag in het actualiteitencollege van Radboud Reflects toe dat Moore de enige was die de overwinning van Trump aan zag komen. „Maar ik neem Moore net zo serieus als Trump zelf.”

Bovend'Eert geeft Moore meer credits. „Ik vond zijn voorspelling heel plausibel en heb die ook regelmatig aangehaald in lezingen de afgelopen maanden. Afgelopen zomer was ik in Amerika en proefde ik de afkeer van de Clintons. Mensen hebben genoeg van het graaien van geld, het gedonder met het e-mailverkeer van Hillary Clinton en ze willen niet terug naar de schandalen van de jaren negentig.”

De vijf redenen die Moore noemde voor de overwinning van Trump zijn:

Deze verkiezingen worden onze Rust Belt Brexit. In het mid-westen wonen veel ontevreden blanken die van kleine lonen moeten rondkomen of werkloos zijn. Bovend'Eert: „Deze mensen hebben Trump aan zijn overwinning geholpen.” 'The last stand of the angry white man'. Daarmee bedoelt Moore dat de blanke man ziet dat vrouwen de plekken overnemen die eerder voorbehouden waren aan hun. Die trend moet stoppen, vinden deze mannen. Stemmen op Trump is hun laatste stuiptrekking. Het Hillary-probleem. Ze is niet populair en haar integriteit staat ter discussie. Amerikanen vinden haar onbetrouwbaar en oneerlijk. De gedeprimeerde Bernie-aanhangers. Een groep jonge, progressieve Amerikanen had alle vertrouwen in de democraat Bernie Sanders, maar die legde het af tegen Clinton. Bovend'Eert: "Zij zijn thuis gebleven of hebben op een van de andere kandidaten gestemd." Dat ging ten koste van een stem op Clinton. Het Jesse Ventura-effect. Bovend'Eert: „Dit is de belangrijkste reden. Jesse Ventura was een professionele worstelaar die zich kandidaat stelde als gouverneur. Het was een verschrikkelijke man en had geen ervaring, maar won. Burgers hadden zo genoeg van de politiek dat ze in hun boosheid voor hem gestemd hebben, zonder daar openlijk voor uit te komen. Het is zoals je hier niet zegt dat je op Wilders gaat stemmen als je een beetje ontwikkeld bent.”