Volledig scherm
© ANP

Militairen Schaarsbergen voor de rechter voor aanranding, mishandeling en bedreiging

militairen schaarsbergenVoor de militaire rechtbank in Arnhem is het proces tegen vijf (oud-)soldaten van de Oranjekazerne in Schaarsbergen begonnen. De mannen worden er van verdacht in 2013 drie andere militairen op de kazerne te hebben aangerand, mishandeld en bedreigd.

De incidenten zouden volgens de verdachten onderdeel uit hebben gemaakt van ontgroeningsrituelen.

De slachtoffers zeggen de misstanden destijds wel intern te hebben gemeld, maar daar werd volgens hen niets mee gedaan door de legerleiding. In 2014 verlieten ze het leger, om drie jaar later hun verhaal te doen in de media.

Naar aanleiding van die publicaties stelde het ministerie van Defensie een onderzoekscommissie in. Die was vorig jaar vernietigend over ‘Schaarsbergen’

Meldingen genegeerd

De commissie schreef dat op de Oranjekazerne meldingen van slachtoffers werden genegeerd of dat werd geconcludeerd dat gemeld ongewenst gedrag niet aannemelijk was. 

Verder was het interne team dat de meldingen in die jaren onderzocht, niet onafhankelijk. Er zat iemand in die de verdachten kende.

Onderzoek naar misstanden op de kazerne

Volledig scherm
Militaire Kamer, rechter Y. van Wezel, voorzitter P. C. Quak (M) en militair lid H. C. M. Snellen (R) tijdens de inhoudelijke behandeling van het onderzoek naar mogelijke misstanden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. In totaal staan vijf ex-militairen van de Luchtmobiele Brigade terecht. © ANP

De drie slachtoffers deden ook aangifte. Het Openbaar Ministerie deed daarop uitvoerig onderzoek naar de misstanden op de kazerne, maar kwam tot de conclusie dat diverse beschuldigingen niet kunnen kloppen.

Van de tien verdachten die aanvankelijk werden aangehouden, zijn er vijf vrijuit gegaan. De andere vijf die nu voor moeten komen, hebben altijd gezegd dat de ontberingen van a tot z zijn verzonnen. Enkele verdachten deden zelfs aangifte van smaad tegen de vernederde collega’s, maar het OM heeft laten weten daar niets mee te doen, omdat deze ‘geen verdenking van strafbare feiten opleveren’.

Schadevergoeding van 2 ton

Twee van de drie slachtoffers die naar buiten zijn getreden, hebben een schadevergoeding van 200.000 euro gekregen van Defensie. Begin deze week bleek dat één van hen binnenkort zelf voor de rechter moet verschijnen voor het mishandelen van zijn ex-vriendin.

Ook zou hij haar ten onrechte zwart hebben gemaakt bij haar werkgever. De vijf verdachte militairen zullen dat tijdens het proces vandaag en morgen aangrijpen om nog meer twijfels te plaatsen bij de betrouwbaarheid van deze ‘klokkenluider’.

Volg de zitting via de tweets van onze verslaggever Sjors Moolenaar:

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.