Volledig scherm
De website van WM3 Energie. © wm3energie.nl

Miljard besparen met duurzamer maken bedrijventerreinen

BEMMEL - WM3 Energie uit Bemmelgaat 250 bedrijventerreinen duurzaam maken. Het voorziet DAARMEE een besparing van 1 miljard.

Aan ambitie ontbreekt het Peter van Tuijl niet. De directeur van het Bemmelse WM3 Energie wil de komende vijf jaar 250 bedrijventerreinen verduurzamen. En dat nog wel zonder dat de betrokken ondernemers daar geld voor vrij hoeven te maken. „De bedrijven betalen pas achteraf, via de besparingen op de energierekening”, stelt Van Tuijl.

Tien bedrijventerreinen
De eerste tien bedrijventerreinen hebben al toegehapt, waar onder drie Gelderse, in Zaltbommel, Harderwijk en Winterswijk. Het laatste als pilot, om als voorbeeld te dienen voor andere parkmanagers die overwegen om aan te sluiten.

Warmtepompsysteem
Peter van Tuijl vindt dat hij op eigen terrein ook niet kan achterblijven. Op zijn initiatief wordt het bedrijfsverzamelgebouw aan de Houtakker 51 in Bemmel, waar ook WM3 Energie is gehuisvest, verduurzaamd. Van Tuijl: „Onder meer met zonnepanelen, een windmolen en een warmtepompsysteem.”

Wielerploeg
Om het project onder de aandacht te brengen, is het Bemmelse bedrijf hoofdsponsor geworden van de wielerploeg van Marianne Vos. Vos en consorten rijden van 1 januari hun wedstrijden onder de naam WM3 Pro Cycling.

70 procent
Een bedrijventerrein kan zich aanmelden voor het energieproject op het moment dat 70 procent van de ondernemers wil meedoen. Volgens berekeningen van TNO kan een gemiddeld bedrijventerrein jaarlijks al snel 4 miljoen euro besparen op energie.