Volledig scherm
© Thinkstock

Miljoenen om Achterhoekse schoolverlaters aan de bak te helpen

DOETINCHEM/ DOESBURG - De Achterhoekse gemeenten gaan extra investeren in jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar die zonder diploma van hun opleiding komen of al langer thuiszitten zonder diploma.

De afgelopen tien jaar is veel tijd en geld gestoken in het begeleiden van jongeren die dreigden buiten de onderwijsboot te vallen. In het schooljaar 2014/2015 telde de regio Achterhoek (plus Doesburg) nog 362 voortijdige schoolverlaters.

Beter
Dat staat gelijk aan 1,34 procent van het totaal aantal jongeren die naar school gaan tussen de 12 en 23 jaar. Daarmee scoort de Achterhoek een stuk beter dan het landelijke gemiddelde. Maar nog niet genoeg, vinden de gemeenten.

Kwetsbare jongeren
Doel is om over vier jaar het aantal nog eens met 20 procent naar beneden te krijgen, naar maximaal 289 jongeren. Desituatie van zogenoemde kwetsbare jongeren moet komende jaren per individu in beeld gebracht worden. Dat begint soms al op 16-, 17-jarige leeftijd.

Werk of opleiding
Passend werk of een opleiding is volgens de Doetinhemse wethouder Maureen Sluiter het begin van een oplossing. Het is de bedoeling dat gemeenten nog beter gaan samenwerken met de scholen. Daarnaast wordt ook gekeken naar de hulpverlening.

2 miljoen euro
Voor de periode tot 2020 ligt daarvoor een bedrag klaar van ruim 2 miljoen euro.