Volledig scherm
© UWV

'Minder uitkeringen Oude IJsselstreek'

GENDRINGEN -De gemeente Oude IJsselstreek krijgt te weinig geld van de rijksoverheid om alle sociale uitkeringen te betalen. Het tekort bedraagt dit jaar 8,5 ton.

Met verschillende maatregelen wordt geprobeerd om het aantal nieuwe klanten te beperken en tegelijk de uitstroom te vergroten. Het doel is om minder mensen afhankelijk te laten zijn van een sociale uitkering. Daardoor neemt ook de financiële last voor Oude IJsselstreek af.

Tekort
De gemeente komt al jarenlang geld tekort op de sociale uitkeringen. Dit jaar wordt daaraan in totaal 9,1 miljoen euro uitgegeven, terwijl de rijksoverheid daarvoor 8,2 miljoen euro uitbetaalt.

Vangnet
Oude IJsselstreek kan waarschijnlijk een beroep doen op een speciaal vangnet, maar dat is hooguit 225.000 euro, als 'eigen risico' resteert er 620.000 euro. Dat financiële nadeel moet een prikkel zijn voor de gemeente om mensen naar een plek op de arbeidsmarkt te helpen.

Training
Oude IJsselstreek telt ongeveer 700 mensen die van een sociale uitkering afhankelijk zijn. De gemeente kan deze groep met verschillende maatregelen helpen. Bijvoorbeeld met geld, door uitkeringsgerechtigden te belonen met een uitstroompremie als ze een baan vinden. Daarnaast worden mensen getraind voor de arbeidsmarkt, door ze te leren netwerken en solliciteren.