De flat aan het Gelderseplein in Arnhem op 1 januari 2020, de ochtend na de fatale brand waarbij twee personen om het leven kwamen.
Volledig scherm
PREMIUM
De flat aan het Gelderseplein in Arnhem op 1 januari 2020, de ochtend na de fatale brand waarbij twee personen om het leven kwamen. © Gerard Burgers

Minister pakt na fatale flatbrand Arnhem probleem gevaarlijke meubels aan: ‘Niets doen is een gepasseerd station’

Stoelen, banken, matrassen en kussens moeten brandveiliger worden. De enorme rook die deze voorwerpen ontwikkelen is een groot probleem bij fatale woningbranden zoals die in Arnhem twee jaar geleden, waarbij twee doden vielen. Daarom gaat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport strengere eisen stellen aan dit meubilair. 

6 reacties

 • Derk Tjabsma

  1 week geleden
  Ja. Menselijke slordigheid en vandalisme zijn gedragingen die je aan zou moeten kunnen passen. Maar we hebben ook autogordels en airbags, ondanks dat we ons een beetje verantwoordelijk moeten gedragen in het verkeer. Ongelukken zitten in kleine hoekjes. Een iPad die aan de lader onder een kussen ligt, een robotstofzuiger die laadt onder de bank, een kaars omgestoten door een huisdier, een peuk... Rookmelders en brandveilige materialen zouden verplicht moeten zijn om ons te beschermen.
 • Willie van Laar

  2 weken geleden
  Ge, ben ik helemaal met je eens. Maar dit drama is te wijten aan menselijke slordigheid en daar begint het mee. Fatsoen zoals je al zegt.
 • Ge van Beek

  2 weken geleden
  @Willie van Laar: en ook als we ons fatsoenlijk gedragen, kan er tóch brand uitbreken. Dus daarom helemaal eens met verplicht brandvertragende materialen in meubels/ stoffering, auto's/bus/trein enz. Én strengere eisen aan brandveiligheid (kinder)kleding, verkleedkleren, e.d.
 • C. Kelderman van schoonhoven

  2 weken geleden
  Willie van Laar, dat is inderdaad het beste. Je kan alles wel met wetgeving gaan vastmetselen, maar fatsoenlijk en normaal gedrag voorkomt heel erg veel problemen.
 • J.E.J. van Os

  2 weken geleden
  in Engeland is het verplicht om brandvertragende schuimplastic vullingen te plaatsen, dat zou overal verplicht moeten zijn.