Volledig scherm
Bram van der Worp is voorzitter van de organisatie van de intocht van Sinterklaas in Arnhem. © Rolf Hensel

'Moeite met bruine Pieten? Blijf dan thuis!'

ARNHEM - In de stad, in het winkelcentrum, bij de slager, overal hoort Bram van der Worp (73) hetzelfde over Zwarte Piet. „Ik krijg veel meer reacties dan voorgaande jaren. Mensen komen naar me toe. 'Bram, geen veegpieten. Denk eraan, ze blijven bruin.' Nooit hoor ik van iemand dat we andere pieten bij de intocht moeten hebben.”

Arnhemmer Van der Worp is voorzitter van de stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz. Die organisatie ging deze week niet in op het voorstel van de Arnhemse waarnemend burgemeester Boele Staal om vier pieten met roetvegen mee te laten lopen tijdens de intocht op 12 november in Arnhem.

Is het nog leuk om het te organiseren, nu er steeds meer discussie over piet is?
„Ik vind het nog steeds leuk. En heb ook zin in de intocht. Maar ik ben wel bang dat, als het zo doorgaat, pieten niet meer mee willen doen. Ik vind het triest wat er gebeurt.”

Wat vindt u precies triest?
„Dat ik het idee heb dat het binnen een paar jaar afgelopen is met de bruine en Zwarte Piet.”

Maar als kinderen pieten met een andere kleur ook leuk vinden, dan is het toch goed?
„Dat kan ik me niet voorstellen. Ze hebben op televisie toch gezien dat piet donker hoort te zijn. Het effect van Sinterklaas met zijn pieten is dan helemaal weg. Stel, je zet tachtig veegpieten op de boot bij de inkomst. Die kinderen vragen zich dan af waar de pieten zijn.”

De verandering van piet is ingegeven door mensen die Zwarte Piet als racistisch en discriminerend ervaren.
„Dat is jammer. Dat ze dat ervaren. Maar ik wil graag een feest voor Arnhemse kinderen organiseren. Als ze het vervelend vinden dat we bruine pieten hebben, moeten ze thuis blijven. Moeten we dan maar luisteren naar een kleine groep tegenstanders? Het is een kinderfeest, dat hoort bij het erfgoed en daar mogen we niet aan sleutelen.”

Lees het volledige interview met Bram van der Worp zaterdag 5 november in De Gelderlander, editie Arnhem of in onze e-paper.