Volledig scherm
Scène uit de voorstelling. © Peter Veerman

Molukkers uit Nijmegen komen met theatervoorstelling

NIJMEGEN - De Nijmeegse Molukse gemeenschap in Hatert speeltzaterdagavondeen voorstelling over de Molukse geschiedenis.

Met de productie,Krijgers en Overheersers genaamd, hopen de spelers in de Stadsschouwburg meer bekendheid te geven aan hun geschiedenis en cultuur. Voor de Molukkers wordt het volgens de initiatiefnemers 'een feest der herkenning', voor de andere gasten 'een nieuwe wereld die opengaat'.

Weinig aandacht
„Vraag je de meeste mensen naar wat ze weten van de Molukkers, dan hoor je ze al gauw over lekker eten en over de treinkapingen van de jaren 70. Bij geschiedenis op school is daar helaas te weinig aandacht voor", vertelt de Molukse Greet Kapressy, een van de medewerkers van de voorstelling.

„Zo weten velen niet eens dat de Molukken zich op 25 april 1950 losmaakten van Indonesië, door op Ambon de Republiek Maluku Selatan uit te roepen. Die onafhankelijkheid werd niet erkend door Indonesië en een jaar later vertrokken ruim 3.000 militairen en hun gezinnen voor een tijdelijk verblijf naar Nederland."

Ontroerend
Met fragmenten op een scherm, afgewisseld met toneel, muziek en dans beelden de Molukkers in traditionele Molukse kleding zaterdagavond de historie uit. Het is de derde voorstelling van de Hatertse muziek- en zanggroep Tala Mena Siwa waarbij niet alleen muziek wordt gemaakt. „Eerder is de voorstelling al in De Lindenberg opgevoerd. Heel indrukwekkend was dat, zowat iedereen in de zaal was tot tranen geroerd", vertelt Sylvia Elders, die ook meewerkt aan de productie.

100 mensen
In totaal leveren ruim 100 mensen hun bijdrage aan de productie: de jongste is pas 3 en de oudste 80. Kapressy: „Dat er zoveel mensen aan meewerken is echt uniek. Het laat zien dat we het belangrijk vinden dat de geschiedenis en de verhalen ook bij de jonge generatie niet verloren gaan. Het is in de Molukse cultuur heel vanzelfsprekend dat je je eigen geschiedenis goed kent."

Lees een uitgebreid verhaal in De Gelderlander, editie Nijmegen, van zaterdag 15 oktober of in onze e-paper.