Volledig scherm
© Thinkstock

Montferland hoeft niet meer te bezuinigen

DIDAM - Na twee jaar van miljoenenbezuinigingen hoeft Montferland vanaf volgend jaar de broekriem niet meer aan te halen.Dit meldde VVD-wethouder Rob Visser bij de presentatie van de begroting 2017-2020.

In 2015 en 2016 moest de gemeente ruim 5 miljoen euro korten. Inmiddels marcheert de nationale economie weer zeer behoorlijk, en daar profiteert Montferland van mee.

Goednieuwsshow
Toch betekent het niet dat Visser uitsluitend een goednieuwsshow presenteerde. Zo stijgt de rioolheffing fors, en wel met 12 procent. Inwoners betalen vanaf volgend jaar 2,12 euro per geloosde kuub water; nu is dat 1,89 euro.

Capaciteit
De prijsverhoging acht Visser noodzakelijk. Het klimaat verandert en het regent vaker en heviger in Nederland. Mede daarom moet Montferland de capaciteit van de waterafvoer verhogen – zeker in het heuvelachtige deel van de gemeente –, en daar zijn extra uitgaven voor nodig.

Belasting
De onroerendezaakbelasting blijft ongewijzigd. De afvaltarieven gaan iets omlaag. Zo daalt het vastrecht voor 180- en 280-literbakken en eenpersoonshuishoudens in hoogbouw 4 euro. Meerpersoonshuishoudens in hoogbouw gaan 5 euro minder betalen.