Volledig scherm
De gemeente Montferland krijgt Peter de Baat als nieuwe burgemeester. © Theo Kock

Montferland krijgt burgemeester met een krasje

ALKMAAR/ ’S-HEERENBERG - De gemeenteraad van Montferland ziet vooral de kwaliteiten van Peter de Baat (VVD) en laat de keuzevoor hem niet bepalen door een incident uit zijn verleden. Met de 53-jarige Peter de Baat uit Alkmaar lijkt de gemeente Montferland een ervaren burgemeester binnen te halen.

Hij liep in zijn politieke carrière wel een kras op. Als wethouder Financiën in Alkmaar kwam hij vorig jaar onder vuur te liggen en hield de eer aan zichzelf. Aanleiding was een plotseling tekort van vele miljoenen euro's. Zelf zegt hij daarover: „We waren als college niet goed geïnformeerd. Als je om informatie vraagt en die krijg je niet, dan wordt het lastig.”

Wapenfeiten
Daar staan wapenfeiten tegenover. Hij heeft een bezuinigingsoperatie van 50 miljoen tot een goed eind gebracht en door zijn toedoen bleef het ziekenhuis in Alkmaar behouden. VVD'er De Baat was raadslid in Alkmaar en statenlid in de provincie Noord-Holland. Hij deed veel ervaring op in het openbaar bestuur.

Lees het interview met de nieuwe burgemeester van Montferland in de Gelderlander van 5 november, edities Liemers en Achterhoek of in onze e-paper.