Volledig scherm

Montferland niet te gul voor minima

DIDAM -De gemeente Montferland blijkt geen walhalla te zijn voor de 1.044 huishoudens die op het sociale minimum zitten.

Dit komt naar voren uit een onderzoek van het Groningse bureau KWIZ. Raadsleden denken dat het college van burgemeester en wethouders de minima (zij die tot 120 procent van het sociaal minimum krijgen of verdienen) nogal royaal bedient. B en W wilden dat wel eens laten onderzoeken en zetten KWIZ aan het werk. Het bureau kreeg opdracht Montferland te vergelijken met Zevenaar, Doetinchem, Bronckhorst en Oude IJsselstreek.

Geen luilekkerland
KWIZ stelt vast dat Montferland helemaal niet zo'n luilekkerland voor minima is als de politici denken. Montferland scheldt de armsten elke maand 52,69 euro weg aan riool- en afvalstoffenheffing. Dat is weliswaar hoger dan in Zevenaar (37,80 euro) maar daar staat tegenover dat beide belastingen in Zevenaar veel lager zijn dan in Montferland. Ook de inkomenstoeslagen liggen niet hoger dan in de omliggende gemeenten.

Meedoenregeling
Daarnaast is de 'meedoenregeling' – een kortingsconstructie voor onder meer het openbaar vervoer en kinderzwemlessen – in Montferland 175 euro, meer dan in Oude IJsselstreek (115 euro) maar beduidend minder dan Doetinchem (450 euro).