Volledig scherm
© DG

'Montvertrek' kost gemeente ruim een ton extra

DOETINCHEM - De gemeente Montferland loopt ongeveer 125.000 euro aan rijksgeld mis door uitRegio Achterhoek te stappen. Montferland kan, door het samenwerkingsverband van de Achterhoekse gemeenten te verlaten, namelijk geen aanspraak maken op de krimpgelden die de regio krijgt van het rijk.

Volgens Peter Drenth, de wethouder van Doetinchem die het nieuws donderdagavond vertelde tijdens de raadsvergadering, is de uitkering van het rijk ongeveer 1 miljoen euro per jaar.

Zeven gemeenten
Dat geld werd verdeeld over de acht gemeenten aangesloten bij Regio Achterhoek. „Nu Montferland eruit stapt, wordt dat verdeeld over zeven gemeenten", zei Drenth. In de praktijk zou dat betekenen dat de zeven overgebleven gemeenten er dankzij het 'Montvertrek' van de gemeente ieder ongeveer 22.000 euro op vooruit gaan.

Krimpgebied
Drenth reageerde op Stan van Pul (VVD) die vroeg of met de uittrede van Montferland ook een deel van de krimpbijdrage zou verdwijnen. Drenth: „Het krimpgebied blijft hetzelfde, of we als gemeenten nu samenwerken of niet. Wel is het zo dat het geld wordt gestort op de rekening van de gemeente Doetinchem. En die zet het geldbedrag in geheel over naar de rekening van Regio Achterhoek." Montferland betaalt om uit te treden al ruim vierton aan Regio Achterhoek.

De raad van Doetinchem had overigens weinig goede woorden over voor de uittreding van Montferland. „Je zou meer naoberschap van een buur verwachten", zei Steven Kroon (PvdA).

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo