Volledig scherm
Een deelnemer aan de City Downhill © Eveline van Elk/DG

Mountainbikers in volle vaart door Lindenberg en over Waalkadetrappen

NIJMEGEN - In totaal 75 waaghalzen racen deze zondagmiddag met hun mountainbike door theater De Lindenberg en over de Veerpoorttrappen van de Waalkade in Nijmegen.

Daar is de hele middag de vierde editie van de City Downhill 2016. De Downhill is een straatrace met tal van hindernissen als springplanken, schansen, trappen en jumps. „Het is het tweede jaar dat we het evenement op deze plek in de stad houden. Daarvoor hielden we het bij de Onze Lieve Vrouwetrappen. Maar het is zo spectaculair dat deelnemers door de Lindenberg en over deze trappen gaan, dat we het nu opnieuw hier doen", vertelt Bram van Boekholt van de organisatie.

Populair
De City Downhill begon in 2013 als een clubevenement van mountainbikevereniging Licht Verzet. In een paar jaar is het uitgegroeid tot een nationaal evenement, met bekende namen als BMX'ster Laura Smulders en wereldkampioen mountainbike (onderdeel four-cross) Joost Wichman. „Eerst was het alleen voor leden, maar het was zo populair dat sinds 2014 ook niet-leden mee mogen doen. Dit jaar zat het binnen een paar uur al vol, zoveel animo was er", aldus Van Boekholt.

Anders dan gewend
Voor BMX'ster Laura Smulders uit Horssen, die afgelopen zomer nog in de finale stond van de Olympische Spelen, is het haar debuut op het Downhill-parcours. Het is volgens haar 'niet te vergelijken met BMX'en.' „Ik had zelf niet eens een geschikte fiets hiervoor, die is me speciaal voor deze wedstrijd beschikbaar gesteld. Ook die trappen ben ik totaal niet gewend bij het BMX'en. Het parcours ziet er heel spectaculair uit en het is heel vet om eens iets anders te doen dat wat ik gewend ben", vertelt ze.

Aan het eind van de middag namen de 15 fietsers van de topcategorie het op tegen de 15 beste andere deelnemers.

Volledig scherm
© Eveline van Elk/DG
Volledig scherm
© Eveline van Elk/DG
Volledig scherm
Een deelnemers in volle vaart over de trappen van de Waalkade. foto DG
Volledig scherm
© Eveline van Elk/DG