Volledig scherm
Duizendpoot Carla Bus aan het werk in de kantine van Achates. Foto Theo Peeters

Multifunctionele Bus valt niet te missen bij Achates

Wie bij Achates komt, kan niet om Carla Bus heen. De 59-jarige Ottersumse is bij de voetbalvereniging uit haar woonplaats de spin in het web. Ze is alleen op vrijdag niet op sportpark De Niersvallei te vinden.

Welke functies heeft u allemaal bij Achates?
„Dat zijn er een heleboel. Ik ben wedstrijdsecretaris bij de jeugd en scheidsrechterscoördinator. Ik zit in het jeugdbestuur, in de toernooicommissie en ben onlangs ook weer begeleider van de pupil van de week geworden. Diegene die dat deed, stopte. En omdat niemand die taak overnam, doe ik het er maar weer bij. Geen probleem, ik ga toch elke zondag bij het eerste elftal kijken, ik moet er nu alleen wat eerder zijn. Overigens ben ik 25 jaar geleden begonnen bij Achates als jeugdleider van mijn oudste zoon.”

Wat vindt u het leukste om te doen bij uw club?
„Het liefst zou ik weer gaan fluiten, maar ik weet niet of dat ooit nog gaat lukken. Ik heb twee jaar geleden van de arts het advies gekregen om niet meer als scheidsrechter op te treden vanwege mijn nieuwe knie. Maar om eerlijk te zijn, zou ik het wel erg leuk vinden om weer met een fluit op het veld te staan. Ik heb niet voor niets nog mijn sporttas met spullen achter in de auto staan, voor het geval het nodig is. Al met al vind ik de omgang met kinderen het mooiste wat er is. De glimlach op hun gezicht als ze aan het voetballen zijn. Ik kan er echt van genieten als ze met z'n allen achter de bal aan rennen.”

Heeft u het niet te druk met uw werk bij Achates?
„Dat lijkt misschien zo, maar ik loop niet constant op mijn tenen. Vooral aan het begin en eind van het seizoen heb ik het druk. Als het eenmaal loopt, dan hoef ik niet meer zo veel te doen. Ik ben graag op de club, geniet van de sfeer. De kantine is bijna elke avond open. Ik knoop snel een praatje aan. Met iedereen. Pupillen, senioren of met oudere jeugdspelers, die ik hier als kleine kinderen heb zien binnenkomen. Het is mooi om te zien hoe die voetballers opgroeien.”

Hoe lang wilt u nog vrijwilliger van Achates blijven?
„Misschien komt er ooit een leven zonder de voetbalclub, maar op dit moment denk ik daar nog niet aan. Ik heb wel andere hobby's, maar daar heb ik eerlijk gezegd op dit moment niet zo veel tijd voor.”

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan opdg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo