Volledig scherm
Pierre Janssen

Musea starten dubbelexpositie over Pierre Janssen, de Meesterverteller

ARNHEM/SCHIEDAM - Museum Arnhem en Stedelijk Museum Schiedam organiseren komend voorjaar samen en in beide gebouwen een expositie gewijd aan Pierre Janssen. Janssen wasde man die een halve eeuw geleden via de televisie hele volksstammen vaak voor het eerst in contact bracht met beeldende kunst. Hij deed dat op een manier die iedereen kon snappen en nooit uit de hoogte was.

Zijn programma 'Kunstgrepen', dat circa honderd afleveringen beleefde, trok wel 2 miljoen kijkers. 'Een meesterverteller', gaat de tentoonstelling dan ook heten. Echte kunstpausen vonden het destijds te oppervlakkig.

Realisten
Janssen (1926-2007) was directeur van het museum in Arnhem, waar hij was geboren, en conservator van dat in Schiedam. In Arnhem legde hij een gewichtige collectie aan, met name van magisch realisten.

Kunsthistorie
De methode-Janssen, die soms gewoon tussen kinderen in op de grond ging zitten om met ze over kunst te praten, sluit aan bij wat ze volgens een woordvoerster in Arnhem willen: minder droge kunsthistorie, maar meer de verhalen achter de kunstwerken zelf. Dan beklijft het beter, is de overtuiging.

Biografie
Over Pierre Janssen komen volgens Museum Arnhem volgend jaar ook een biografie en een film.

Bekijk hieronder een fragment van het programma 'Kunstgrepen'.

Fragment uit in AVRO's Kunstgrepen (1963) waarin Pierre Janssen gepassioneerd praat over de vondst van het graf van Toetanchamon in 1922.