Volledig scherm
Erwin van Zoelen en Nicolette Naphausen van de Museumwinkel in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Museumwinkel in Nijmegen geeft dieren tweede leven

NIJMEGEN - Nee, ze trokken als kind niet sadistisch pootjes uit kikkers of deden andere gemene dingen met dieren.Integendeel, Erwin van Zoelen (43) en Nicolette Naphausen (37) van de Museumwinkel in Nijmegen hadden altijd al een enorme liefde voor de natuur en dieren.

Ze sleepten allerlei hulpbehoevende dieren mee naar huis zoals een haas met een gebroken pootje. „Het laatste wat ik wilde en wil, is dieren pijn doen”, vertelt Naphausen. Voor Van Zoelen gold en geldt hetzelfde.

Assortiment
Samen met Sophie Kiela (27) bestieren ze de Museumwinkel aan de Van Welderenstraat in Nijmegen. Het assortiment is op zijn minst bijzonder te noemen: opgezette dieren, huiden, schedels en trofeekoppen. Van Zoelen prepareerde als jonge jongen al dieren, werkte vervolgens als accountant bij een telefoonbedrijf en besloot in 2008 als ondernemer de gok te wagen met de Museumwinkel. Kiela en Naphausen kwamen er gaandeweg bij.

Natuurlijke dood
Drie erkende preparateurs completeren het team. „Laat één ding heel duidelijk zijn: alle dieren die wij opzetten, zijn een natuurlijke dood gestorven. We krijgen ze van verschillende kanten aangeleverd: van particulieren, musea en dierentuinen. Zo ontvingen we net een kattenmummie van een museum uit Denemarken. Door de dieren op te zetten, geven wij ze een tweede leven”,zegt Naphausen.

Huisdieren
Mensen die hun overleden huisdier willen laten opzetten, weten de winkel ook te vinden. Naphausen: „Dat gebeurt heel vaak. Veel mensen zijn enorm gehecht aan hun huisdier en willen hun hond of kat ook graag na het overlijden dicht bij zich hebben. Dat realiseren wij voor ze."

Lees het complete verhaal in De Gelderlander van vrijdag 14 oktober, editie Nijmegen, of bekijk de e-paper.