‘Na de zomer op grote schaal optreden tegen varend ontgassen in dichtbevolkte gebieden’

NIJMEGEN - Politie en inspectiediensten gaan na de zomer op grote schaal optreden tegen schippers die varend illegaal giftige en gevaarlijke stoffen uitstoten in dichtbevolkte gebieden, mogelijk ook in Gelderland. Dat is mogelijk op basis van nieuwe milieuwetgeving die over een half jaar van kracht is.

Dat zegt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) in een reactie op een brief van de Gelderse gedeputeerd Bea Schouten (CDA). Die pleit daarin voor een zo snel mogelijke invoering van een landelijk verbod op het varend ontgassen.

Uit onderzoek van de Gelderlander bleek vorige week dat schippers nog steeds hun tanks schoonmaken door de laatste restjes varend te laten ontsnappen. Ondanks dat al anderhalf jaar een provinciaal verbod hiervoor geldt in Gelderland. Burgemeesters van gemeenten langs de rivieren en regionale en landelijke politici reageerden verbaasd en dringen aan op snelle maatregelen.

Taskforce

Vooruitlopend op een landelijk verbod, dat waarschijnlijk vanaf volgend jaar gefaseerd wordt ingevoerd, begint na de zomer een brede handhavingsactie tegen varend ontgassen in dichtbevolkte gebieden. Hierbij zijn Rijkswaterstaat, politie, de Inspectie voor de Leefomgeving, regionale handhavers en havendiensten betrokken. Deze acties worden in de verschillende regio’s gehouden, mogelijk ook in Gelderland.

Een speciale taskforce onder leiding van de provincies bereidt de actie voor en bekijkt waar die het eerst zullen worden gehouden. Dichtbevolkte gebieden in Gelderland komen daarvoor ook in aanmerking.

Van Nieuwenhuizen dringt er daarnaast bij de buurlanden op aan zo snel mogelijk akkoord te gaan met een internationaal verbod op varend ontgassen. Pas dan kan het illegaal lozen van giftige stoffen in de lucht worden aangepakt in heel Nederland.

Sensoren langs Rijn en Waal

Om een goed beeld te krijgen van deze problematiek, heeft de provincie 24 ‘elektronische neuzen’ geplaatst langs de Waal en Rijn. Deze sensoren kunnen giftige stoffen als benzeen vastleggen. Vanaf komende week worden die in gebruik genomen. Ze kunnen niet worden gebruikt om schippers te beboeten. Daarvoor moet een schipper op heterdaad worden betrapt, aldus een woordvoerder van de provincie. 

Schepen op de foto hebben mogelijk niets met ontgassen van doen.
Volledig scherm
Schepen op de foto hebben mogelijk niets met ontgassen van doen. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.