Volledig scherm
De reuzentelescoop van Corona. Op de achtergrond Jan Adelaar. Foto: DG

Nacht aller nachten was zwart en had veel witte stippen

OUD-ZEVENAAR - Zwarter dan zwart kan volgens de wetten van de natuurkunde niet. Dat mag zo zijn, maar dankzij de Nacht van de Nacht konden sterrenliefhebbers zaterdag- op zondagnacht veel meer zien aan de hemel. Leden van Corona Borealis aan de Breulylaan in Oud-Zevenaar hadden de deuren van hun volkssterrenwacht opengezet voor het publiek.

Niet dat het open huis veel bezoekers trok, maar dat zal de amateurastronomen nauwelijks hebben gedeerd. Tijdens het landelijke evenement Nacht van de Nacht, als gemeenten het straatlicht doven, kunnen zij meer zien dan anders. Dit weekend ook, omdat het maar halfbewolkt was.

Goed initiatief
Bestuurslid Jan Adelaar van Corona Borealis is blij met het initiatief. „Wij doen alweer voor de vierde keer aan de 'Nacht' mee. Een goede avond- en nachtrust is extreem belangrijk voor mens en dier. Als je slecht slaapt, gaat je hele bioritme naar de knoppen."

De sterrenkijkers richtten hun telescoop onder meer op de meteorenzwerm Perseïden. Bezoekers verwonderden zich erover hoeveel meer ze door de kijker zagen.