Mountainbikers en wandelaars kruisen elkaar op landgoed Mariendaal tussen Oosterbeek en Arnhem.
Volledig scherm
PREMIUM
Mountainbikers en wandelaars kruisen elkaar op landgoed Mariendaal tussen Oosterbeek en Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

Natuurmonumenten waarschuwt: ‘Op de Posbank gaat het niet meer rustig worden, wen er maar aan’

Het is veel te druk geworden in de natuur op de Veluwezoom, verzuchtten vier natuurorganisaties uit Renkum, Rheden en Wageningen onlangs. De rust moet terugkeren, de natuur is geen pretpark. Luc Berris, bestuurder Gelderland en Utrecht van Natuurmonumenten, de eigenaar van onder meer de Posbank, denkt daar anders over: ‘Wen er maar aan, het gaat niet meer rustig worden’. 

24 reacties

 • J.C. van Hoytema wijbrans

  8 maanden geleden
  Gisteren werd ik als wandelaar bijna van de sokken gereden door een oudere fietser (geen mountain biker) die mij rechts wilde inhalen. Ik had hem niet horen aankomen. Hij schrok en begon tegen me te schreeuwen. Dit in tegenstelling tot de mountain bikers die meestal weten wat ze doen en gewoon groeten.
 • frank jansen

  8 maanden geleden
  Er komen binnen afzienbare tijd nog 3 miljoen mensen bij. De politiek weigert daar iets aan te doen. De Veluwe wordt een soort Central Park en dat is echt druk.
 • Sjors Boymans

  8 maanden geleden
  Het nationaal park Veluwezoom is 5000 hectare groot. Meer dan groot genoeg voor iedereen die er te voet fiets of paard van wil genieten. Ga eens naar een ander plekje dan de grote verzamelplaatsen en je zal zien hoe rustig het kan zijn. Ik ben er elke week en heb nog nooit onenigheid gehad met wie dan ook. Misschien beetje rekening met elkaar houden en zelf vriendelijk groeten. En de klagende wandelaars zijn wel de enige die geen vignet nodig hebben en vaak op de mtb en ruiterpaden lopen.
 • patrick wijgman

  8 maanden geleden
  ...en o ja er moet er ook een vignet voor wandelaars komen, wel zo eerlijk .... Wellicht moet er een verbod komen voor zure wandelaars...want ik denk dat het overgrote deel fietsers en wandelaars best met elkaar overweg kunnen.
 • patrick wijgman

  8 maanden geleden
  ...” onze” natuur...zo denken de ego wandelaars....waarom denkt die groep dat ze het alleenrecht hebben. Verbied het domme wandelen zou ik willen zeggen....maar dat is net z’on domme opmerking als het verbieden van fietsen ...of honden vrij laten rondrennen ( de honden zijn een groter probleem dan de fietsers doordat ze achter wild aanrennen).