Volledig scherm
Het gemeentehuis in Opheusden. © Jan Bouwhuis

Neder-Betuwe krijgt 8 december nieuwe wethouder

OPHEUSDEN - Een nieuwe wethouder sociale zaken in Neder-Betuwe en een nieuw coalitieprogramma komen er op 8 december.Daar streven coalitiepartijen SGP en CDA naar.

Ruim een week geleden klapte de coalitie. De PvdA zit sindsdien in de oppositie, terwijl SGP en CDA een nieuwe partner zoeken.

VVD
Met de VVD is inmiddels een gesprek gevoerd, met Gemeentebelangen en ChristenUnie zijn volgende week afspraken. Daarna gaan SGP en CDA samen besluiten welke partij het wordt. De begroting van Neder-Betuwe is deze week zonder wijzigingen vastgesteld. Dat heeft vooral te maken met de bestuurscrisis in de gemeente.

Begroting
Coalitiepartijen SGP en CDA en oppositiepartij VVD hebben de begroting goedgekeurd. Opzettelijk dienden ze naar eigen zeggen geen moties of amendementen in: er moet eerst maar eens een nieuwe coalitie gevonden en een nieuwe wethouder aangesteld worden. Daarna kunnen eventuele wijzigingen aan de orde komen.

Breuk
De breuk in de coalitie is voor bijna de complete oppositie juist reden om tegen de begroting te stemmen. PvdA, Gemeentebelangen en Christenunie stellen dat er daardoor geen goede mogelijkheid is om met elkaar in discussie te gaan over de begroting.

Motie
Gemeentebelangen en CU hebben wel een motie ingediend, namelijk om samen met de sportkoepel bezuinigingen op te stellen die haalbaar zijn en die niet leiden tot hogere contributies voor de leden. De sportverenigingen geven namelijk aan dat het niet lukt om de gevraagde bezuiniging à 233.000 euro nu al te halen, maar dat ze er wel over nadenken.

De motie is alleen gesteund door PvdA.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo