Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Nieuw leven voor Sancta Maria in Hees

NIJMEGEN De Sancta Maria in Hees wordt gerestaureerd en verbouwd. Gemeente en projectontwikkelaar Bob van de Water zijn het eens over een nieuw plan voor het vroegere damespensionaat aan de Bredestraat.

De kapel wordt gerestaureerd en uitgebreid met onder meer wc’s, zodat er bruiloften en activiteiten als buurtbarbecues en herdenkingsbijeenkomsten na een overlijden kunnen worden gehouden. „Een veredeld wijkcentrum voor Hees”, omschrijft Van de Water dit deel van het plan.

Ikke
Buitenschoolse opvang Ikke aan de voorkant van de kapel verhuist naar een uitbouw aan de achterkant. Daar komt ook een dansschool.

Siertuin
e vleugel tussen de kapel en de villa wordt opgeknapt en verbouwd tot 20 tot 22 wooneenheden voor ouderen 'met de mogelijkheid om zorg in te kopen erbij'. De villa wordt een kantoorvilla met een receptie annex winkeltje, bed and breakfast met vijf of zes kamers en een bescheiden uitspanning.

Achter het complex wordt een siertuin aangelegd. Met aan de rand een rij nieuwe woningen van twee of drie woonlagen. Voor die nieuwbouw is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

Rusthuis
Sancta Maria is tot 1990 in gebruik geweest als rusthuis waar nonnen dames van stand huisvestten. Daarna heeft Iriszorg er jongeren opgevangen. Van de Water en zijn vader kochten het in 2014 voor 1,6 miljoen euro.