Volledig scherm
Vaccinatie naald © Shutterstock

Nieuw offensief: kerken, moskeeën en scholen benaderen voor meer vaccinatie

VEENENDAAL/EDE - Met een nieuw voorlichtingsoffensief proberen gemeenten hun inwoners te overtuigen dat ze hun kinderen moeten inenten. Er komen steeds vaker lokale vaccinatieplannen, die de uitbraak van besmettelijke ziekten moet voorkomen.

Het actief benaderen van kerken, scholen en moskeeën is een belangrijk onderdeel van de aanpak. Het idee daarachter is dat de gelovigen op die manier beter overtuigd kunnen worden.

In Veenendaal, Barneveld, Ede, Utrecht en Den Haag gebeurt dit al. Arnhem onderzoekt hoe ouders daar het best overtuigd kunnen worden om hun kind te vaccineren. Naast de religieuze weigeraars bestaat er een groep van fel weigerende ouders die de vaccins wantrouwen; de kritische ‘anti-prikkers’.

Vaccinatieconsult voor ouders die twijfelen 

Ede voert een informatief vaccinatieconsult in voor ouders die twijfelen. Samen met een aantal andere gemeenten is hierover binnenkort overleg over met de GGD Gelderland-Midden.

In Veenendaal krijgen middelbare scholen een lespakket. Leraren evenals medewerkers van consultatiebureaus en kinderdagverblijven wordt geleerd hoe zij het best het gesprek kunnen aangaan. De nieuwe voorlichtingsmaatregelen moeten twijfelende en weigerende ouders overhalen om hun kinderen toch te laten vaccineren. Bij het voorlichten van inwoners gaan gemeenten te rade bij de regionale GGD in Arnhem en Nijmegen.

Onder de kritische ondergrens van 90 procent

Deskundigen in Nederland maken zich al langer zorgen, omdat op sommige plekken de vaccinatiegraad door de kritische ondergrens van 90 procent is gezakt. Arnhem zit al jaren op 88 procent. In Nijmegen (92,2) ligt de vaccinatiegraad boven het landelijk gemiddelde (90,2).

,,Nijmegen zet al jaren extra geld in voor een goed bereik van jonge kinderen door het consultatiebureau, daar ligt ook de basis voor een hoge vaccinatiegraad”, aldus een woordvoerder van Nijmegen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.