Volledig scherm
De aanleg van de nieuwe N18 in beeld. Links het huidige tracé. © Rudy Exterkate

Nieuwe N18 met drone haarscherp in beeld (video)

GROENLO - Rudy Exterkate van N18 Drone Projects brengt het wegwerk aan de nieuwe N18 vanuit de lucht minutieus in beeld. Met zijn drone filmt hij de aanleg van de 27 kilometer lange weg tussen Groenlo en Enschede.

Onlangs zette hij de eerste drie kilometer van de route van Groenlo naar Eibergen online. Dat leverde op Facebook al snel tientallen likes op. Zijn video is in twee dagen bijna 6.000 keer bekeken en 100 keer gedeeld.

Haarscherpe beelden
Op de haarscherpe beelden is te zien dat verkeer aan de linkerkant nog over het huidige tracé rijdt, terwijl grote machines rechts bezig zijn met de aanleg van het nieuwe wegdeel. Graafmachines verplaatsen zand, de grond voor het wegdek wordt geëffend en ook de tijdelijke brug bij de Borckinkweg komt in beeld.

50 meter hoogte
Exterkate filmt de aanleg van de nieuwe N18 met zijn drone op gemiddeld zo'n 50 meter hoogte. „Ik mag op 120 meter vliegen, maar dan zijn de details op de grond niet goed te zien”, legt de 36-jarige inwoner van Bentelo uit.

Oversteek
In eerste instantie filmde Exterkate alleen het deel in Twente, maar na vele positieve reacties maakte hij de oversteek naar de Achterhoek. „Veel mensen vroegen of ik ook in Groenlo en Eibergen wilde filmen. Na enige twijfel, het is 27 kilometer rijden en ik moet het allemaal zelf betalen, heb ik toch besloten de route een paar keer te filmen. Eens in de twee maanden een middag, is het plan.”

Afstand
De Achterhoekse video's worden echter niet zo gedetailleerd als die in Twente. „Daar heb ik bijvoorbeeld de aanleg van een viaduct en de sloop van een huis minutieus gevolgd. Dat gaat rond Groenlo niet gebeuren, vanwege de afstand.”

Vliegbrevet
Want laat duidelijk zijn: Exterkate doet het uit pure liefhebberij. Voor zijn video's, die hij zelf beschouwt als een stuk historie vastleggen voor de toekomst, krijgt hij geen cent. Dat mag ook niet, want voor commerciele drone-inzet heb je een vliegbrevet nodig. „Daar ben ik mee bezig. Ik hoop 'm begin 2017 binnen te hebben.” 2018
Het deel van de N18 tussen Groenlo en Enschede wordt in zijn geheel vervangen. Tussen Groenlo en Eibergen ligt de nieuwe weg oostelijk van de huidige, tussen Eibergen en Enschede westelijk. De werkzaamheden zijn naar verwachting in de tweede helft van 2018 afgerond. Bekijk de video die Rudy Exterkate maakte van het tracé Groenlo-Eibergen.

Volledig scherm
De aanleg van de nieuwe N18 in beeld. © Rudy Exterkate
Volledig scherm
De aanleg van de nieuwe N18 in beeld. © Rudy Exterkate