Volledig scherm
De fabriek van NXP in Nijmegen. © ANP

Nijmeegse chipfabrikant NXP overgenomen voor 43 miljard euro

NIJMEGEN - Het Amerikaanse bedrijf Qualcomm neemt de in Nijmegen gevestigdechipfabrikant NXP Semiconductors over voor 43 miljard euro. Dit maken de twee bedrijven donderdagmiddag bekend in een gezamenlijke verklaring.

Het personeel van NXP - in Nederland zo'n 2.400 medewerkers - wordt donderdagmiddagop de hoogte gesteld van de ontwikkelingen

Philips
Het bedrijf was voorheen een onderdeel van Philips en werd 10 jaar geleden zelfstandig. NXP heeft naast een fabriek in Nijmegen, ook een onderzoekscentrum in Eindhoven. Daarnaast telt NXP nog tientallen locaties wereldwijd, onder meer in Amerika, Mexico, het Midden-Oosten een een groot aantal locaties in Azië.

Omzet
De omzet van NXP bedroeg 2,47 miljard dollar (2,26 miljard euro), ofwel 62 procent meer dan een jaar eerder, meldde het bedrijf in het derde kwartaalbericht dit jaar. Daarin is de fusie met Freescale nog niet meegenomen.Als daar rekening mee gehouden wordt, daalt de omzet 3,2 procent.

Standaard Producten
NXP heeft onlangs het bedrijfsonderdeel Standaard Producten afgestoten. Dat maaktonder meer transistoren, diodes en condensatoren en wordt verkocht aan de Chinese investeerders JAC Capital en Wise Road Capital. Zij betalen daar2,4 miljard euro voor.

Het onderdeel gaat naar verwachting nog dit jaar verder onder de naam Nexperia een gaat hoofdkantoor houden in een deel van de vestiging van NXP in Nijmegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.