Volledig scherm
Irma van den Broeck © Mieke Meesen

Nijmeegse lijkschouwer (80) blijft mysteries ontrafelen

NIJMEGEN - Lijkschouwer Irma van den Broeck moest vijftien jaar geleden van haar baas met pensioen. De nu 80-jarige Nijmeegse had daar absoluut geen zin in en besloot verder de gaan als freelance dokter. Nu draait ze onregelmatige diensten als forensisch arts. In een jaar deed ze 88 lijkschouwingen.

Van den Broeck wordt opgeroepen bij ongelukken, zelfdodingen en moorden.

Mysterie
„Je bent altijd op zoek naar de waarheid, je puzzelt. Dat houdt je scherp”, verklaarde ze. Het mysterie van het lijk ontrafelen. Dat is wat Van den Broeck het meest trekt. Ze komt ze in huizen waar geheimen wonen. Ze treft overleden alcoholisten en verslaafden aan. Ze schouwt zonderlingen, verzamelaars of 'gewone' mensen met een sterke doodswens.

Soms biedt ze troost aan gebroken familieleden. „Als vader of moeder niet geleden heeft, kan ik dat uitleggen. Ik geef antwoord op vragen. Dat kan de familie helpen."

Gruwelijk
Door haar werk ziet ze regelmatig gruwelijke dingen. Zoals een man die zich met een schot hagel in de mond had geschoten. Of die man die met een mes was vermoord in de badkuip. Treinaanrijdingen noemt ze 'afschuwelijk'. Maar het lukt haar altijd om afstand te houden. Zelfs als ze in Nijmegeneen waterlijk aantreftof als ze in de zomer een kamer moet betreden waarvan de vloer bezaaid ligt met maden,omdat de bewoner al maanden dood is. „Je gaat nooit alleen naar binnen. Altijd met een forensisch onderzoeker van de politie. Die samenwerking is ontzettend goed. Je bespreekt alles met elkaar.”

Een pensioendatum heeft Van den Broeck nog niet. Ze is eigen baas, haar werk is avontuurlijk en ze functioneert nog goed.

Lees het complete interview met Van den Broeck in De Gelderlander van maandag 24 oktober of bekijk de e-paper.