Volledig scherm
Tim, Jonah en Tom hebben vannacht maar een paar uurtjes geslapen. Om 4 uur stonden ze voor de deur van Het Stedelijk Gymnasium om de Amerikaanse verkiezingen te volgen. © DG

Nijmeegse scholieren kijken gespannen naar Clinton vs. Trump

NIJMEGEN - Zo'n 60 leerlingen van Het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen volgen vannacht op hun school live de Amerikaanse verkiezingen. Met de gunstige uitslagen voor Trump, stijgt de spanning onder de leerlingen.

De meeste leerlingen hebben een duidelijke voorkeur voor Clinton. Zoals Jonah (16).„Clinton wil voor een groot deel het beleid van Obama voortzetten, Dat vind ik een goed idee. Daarom ben ik voor haar.” Zijn vrienden Tom (16) en Tim (16) hebben vannacht bij hem gelogeerd. Dat kwam neer op maar een paar uurtjes slaap, want om 4 uur stonden ze alweer voor de deur van hun school.

Keuzevak
De leerlingen hebben maatschappijleer als keuzevak. In verschillende lessen hebben ze de Amerikaanse verkiezingen behandeld.„We analyseren iedere les een krantenartikel, dus ook de verkiezingen zijn ruim aan bod gekomen. Tot de lichaamstaal van Trump en Clinton aan toe. Daarom leek het me leuk om ook samen naar de uitslag te kijken”, aldus hun docent Eugène Kok.

„Maar ik dacht eerst: daar komen ze toch hun bed niet voor uit? Niets bleek minder waar”, lacht hij.In twee lokalen kijken de scholierennaar de televisie. In het ene lokaal staat een Engelstalige zender op, in het andere kunnen de 16 tot 18-jarigen in het Nederlands de verkiezingen volgen. Ze hebben broodjes, popcorn en muffins meegenomen. En er is taart gebakken met de namen van Trump en Clinton erop.

Pauzes
Met maatschappijleer als keuzevak, zijn veel van de leerlingen politiekgeïnteresseerd.„In de pauzes ging het ook veel over de Amerikaanse verkiezingen”, aldus Iris (16). Ze kijkt gespannen naar de gunstige uitslagen voor Trump.„Ik hoopte dat ze misschien dan in de peilingen gelijk op zouden gaan, maar mensen toch voor Clinton zouden stemmen.” Neele (15) was al sceptischer.„Bij de Brexit leek het er ook heel lang op dat het Verenigd Koninkrijk binnen de EU zou blijven. Ik was al bang dat dit net zoiets zou worden.” Haar neef studeert in Boston, vertelt ze.„Die zei me geen zorgen te maken. Maar dan zie je nu toch dit.”

Trump-aanhanger
Ook nog een Trump-aanhanger aanwezig? Rick (15) wordt erbij geroepen.„Ik ben niet echt een voorstander van Trump hoor. Maar ik ben ook niet voor Clinton. Iemand die onderzocht wordt vanwege het gebruik van haar privé e-mailserver, dat die dan president wordt. Ik vind haar niet echt betrouwbaar overkomen. En als Trump verkozen wordt, denk ik niet dat hij veel voor elkaar krijgt”

Lessen
Met een uitslag die nog even op zich laat wachten, zitten de leerlingen van Het Stedelijk Gymnasium voorlopig nog aan de buis gekluisterd. Totdat de school begint.„Want dat was wel echt een voorwaarde om vannacht bij elkaar te komen. Ze moeten straks gewoon weer allemaal naar de les”, aldus Kok.

Volledig scherm
Neele, Iris, Ajuna en Joske. © DG
Volledig scherm
Docenten Eugène Kok (links) en Niels Hoendervanger (rechts). © DG
Volledig scherm
De leerlingen in het lokaal. Links docent Niels Hoendervanger. © DG
Volledig scherm
Muffins met de afbeelding van de Amerikaanse vlag. © DG