Volledig scherm
De nomaden aan de d'Almarasweg. foto Bert Beelen

Nijmeegse stadsnomaden vertrekken van universiteitsterrein

NIJMEGEN - De stadsnomaden aan de d'Almaresweg in Nijmegen vertrekken binnenkort naar een nieuwe locatie. Volgens Tim Simons (28), een van de nomaden, zich waarschijnlijk begin 2017 vestigen in de Broodkorf, een buurt vlakbij station Nijmegen-Lent.

De groep, die bestaat uit tien twintigers, leeft sinds juli vorig jaar in woonwagens op het stuk grond naast de Botanische Tuin Hortus. Daar hebben ze een experimenteel, 'duurzaam ecodorp' opgezet, zoals ze het zelf noemen, dat draait op zonne-energie en geen stromend water heeft.

Niet terecht
De nomaden mikken erop in februari komend jaar te vertrekken van de huidige plek. De Radboud Universiteit, de eigenaar is van het terrein, is vanaf het begin af aan al niet blij met de nomaden en wil de groep daarom al langer weg hebben. Volgens de universiteit zitten de nomaden er onterecht. „Het is voor ons goed nieuws dat ze de naam 'nomaden' eindelijk eer aan doen”, zegt een woordvoerder van de universiteit. „We hebben altijd de hoop gehad dat ze zich echt als nomaden gedragen en dus niet lange tijd op dezelfde plek blijven hangen.”

Bestaande activiteiten
Volgens Simons is het altijd de bedoeling geweest om op termijn te verhuizen. Het terrein op de d'Almaresweg zagen de stadsnomaden als tijdelijke plek. Op de nieuwe locatie willen ze hun bestaande activiteiten 'nog verder uitbouwen'. Op dit moment organiseert de groep onder meer muziekevenementen, eetcafés voor de buurt en theateractiviteiten. Simons: „We willen daar bijvoorbeeld ook moestuinen met de buurt gaan verbouwen. Nijmegen-Noord is een perfecte plek voor ons, omdat er meer experimentele projecten zijn.”

Braakliggende percelen
De bedoeling is dat de nomaden hun nieuwe locatie gaan huren van de gemeente. Volgens de gemeente is nog niet zeker dat de nomaden in de Broodkorf komen te wonen. „Dat ze weggaan van de huidige plek, dat is wel zeker. De bedoeling is dat dit in februari gebeurt. Als nieuwe locatie voor de nomaden hebben we enkele braakliggende percelen in beeld en die zijn veelal in Nijmegen-Noord te vinden", zegt een gemeentewoordvoerder.