Volledig scherm
2018-04-03 13:22:20 SCHIPHOL - Een vliegtuig van KLM op het platform van Schiphol. ANP ROBIN UTRECHT © ANP

Nijmeegse stikstofstrijder opent aanval op Schiphol: ‘20 procent vluchten illegaal’

UpdateNIJMEGEN - Een vijfde van de vluchten van en naar Schiphol is illegaal en moet zo snel mogelijk gestopt worden. Dat stelt de Nijmeegse milieuorganisatie MOB van Johan Vollenbroek, die betrokken ministeries verzoekt tot handhaving over te gaan.

Volgens Vollenbroek beschikt Schiphol ten onrechte niet over een natuurvergunning. Het aantal vliegbewegingen (starts en landingen) nam in 2018 toe tot net geen 500.000. Bij gebrek aan een natuurvergunning gaat MOB er op basis van jurisprudentie vanuit dat er toestemming is voor maximaal 400.000 vliegbewegingen per jaar, aldus Vollenbroek in een brief aan betrokken ministeries. ,,Dit betekent dat 100.000 vliegbewegingen per jaar illegaal zijn.’’

MOB wil dat de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Carola Schouten (Natuur) tot handhaving overgaan en het aantal vliegbewegingen ‘op zo kort mogelijke termijn’ terugbrengen tot maximaal 400.000 per jaar. Groei van de huidige 500.000 vliegbewegingen naar 540.000 dit jaar, zoals Schiphol wil, acht MOB uitgesloten. 

Nieuwe pier onzeker

Momenteel bouwt Schiphol aan een nieuwe pier en terminal. Voor zover Vollenbroek kan nagaan is hiervoor geen passende beoordeling gemaakt en is het de vraag of deze bouw kan doorgaan.

Vollenbroek is verbaasd dat Schiphol geen natuurvergunning heeft. ,,De luchthaven zorgt voor een bijzonder grote uitstoot van stikstofverbindingen en heeft een forse negatieve invloed op een groot aantal natuurgebieden in tenminste drie provincies.’’ 

Ook heeft de uitstoot van de vliegtuigen volgens het RIVM duidelijke effecten op de gezondheid van kinderen en ouderen die in de buurt van Schiphol wonen, aldus Vollenbroek. Mede dankzij rechtszaken van de Nijmegenaar zette de Raad van State in mei een streep door het landelijke stikstofbeleid. Daardoor kunnen 18.000 bouwprojecten vooralsnog niet worden uitgevoerd.

Kamer niet geïnformeerd

Volgens MOB heeft de minister woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer ten onrechte niet vermeld dat Schiphol geen natuurvergunning heeft, terwijl die voor de huidige exploitatie en voor de uitbreiding wel noodzakelijk is. 

De minister heeft de Kamer ook niet geïnformeerd dat voor de nieuwe pier en terminal geen passende beoordeling is gemaakt, zegt Vollenbroek. ,,Onduidelijk is waarom de bouw hiervan wel door zou kunnen gaan, terwijl de voortgang van 18.000 andere projecten ter discussie staat.’’ 

Schiphol: ‘geen vergunning nodig’

In een reactie stelt Schiphol dat de luchthaven geen vergunning nodig heeft, omdat de luchthaven al ruim honderd jaar bestaat, dus lang voor de invoering van de Europese Natuurbeschermingsrichtlijnen en de Wet Natuurbescherming.

Schiphol stelt dat de vliegoperatie van oudsher is gereguleerd door algemene regels, zoals de Wet Luchtvaart en niet door vergunningen die later zijn geïntroduceerd. “Schiphol heeft dan ook geen vergunning op grond van de Wet natuurbescherming aangevraagd.”  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
    video

    Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

    Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.