Volledig scherm
Passanten kijken naar een eerdere opgraving op Plein 1944 in Nijmegen. Foto: Bert Beelen

'Nijmegen blijft toch de oudste stad van Nederland'

NIJMEGEN - Nijmegen kan zich gerust de oudste stad van Nederland blijven noemen. Dat zegt Jan Thijssen, de voormalig stadsarcheoloog die bijna 30 jaar in de Nijmeegse bodem speurde naar het verleden.

In Limburg is grote opwinding ontstaan onder archeologen over de uitkomst van nieuw onderzoek naar de leeftijd van het Romeinse badhuis dat eerder is blootgelegd in Heerlen.

Stukken ouder dan gedacht
Het complex dateert vrijwel zeker uit het begin van de eerste eeuw, is vastgesteld. Daarmee is het stukken ouder dan werd gedacht. Heerlense archeologen zeggen nu dat de stad Coriovallum/ Heerlen meer dan 2.000 jaar oud is.

Dit laatste heropende de discussie in Limburg over wie zich de oudste stad mag noemen. Niet Nijmegen, niet Maastricht, maar Heerlen dus de oudste?

'Limburgs chauvinisme'
Titus Panhuysen, de voormalig Maastrichtste stadsarcheoloog, spreekt van 'Limburg chauvinisme'. Voor hem staat vast: Nijmegen is de oudste. Het bewijs leverde hij zelf in 2002 aan na onderzoek van een 2.000 jaar oude godenpijler. Een monument ter ere van Keizer Tiberius.

Noch Heerlen noch Maastricht kent zo'n monument. Ze waren nooit een zelfstandige Romeinse stad, zegt hij.

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
EINDE
2-0
RKC WaalwijkRKC
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
2-1
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo FC EmmenEMM
EINDE
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo VVV-VenloVVV
EINDE
1-1
PSVPSV
away logo