Volledig scherm
© Thinkstock

Nijmegen wil overlast kamers stevig aanpakken

NIJMEGEN - In Nijmegen zijn vele honderden illegaal verhuurde kamerpanden, de schattingen lopen uiteen van 700 tot 1.500. Wethouder Bert Velthuis wil voor die verhuurders met een inkeerregeling komen, tot tevredenheid van de raad.

Maar de verhuurders kunnen dan wel op een stevige aanpak rekenen.

Vergunning
Uiteraard worden de panden dan opnieuw streng gecontroleerd op brandveiligheid en of ze ook fysiek voldoen voor kamerverhuur. De raadsmeerderheid wil ook dat ze de volledige kosten van de vergunningen betalen. Een omzettingsvergunning voor een pand zou dan al snel 2.200 euro kosten. Velthuis zette eerder in op 800 euro. De meeste raadsfracties vinden dat veel te weinig. Met een stevige ophoging zouden ook handhavingsacties tegen kameroverlast gemakkelijker gefinancierd kunnen worden. En dus ook geïntensiveerd. Velthuis zei zich niet te verzetten tegen een vergunningsprijs van 2.200 euro.

Drempels
Veel fracties willen ook dat het voor mensen die overlast van de verkamerde panden ondervinden, makkelijker moet worden klachten door te geven. Voor een melding stuiten ze nu nog op veel bureaucratische drempels, stelt raadslid Wendy Grutters van de Stadspartij DNF.

Overdreven
Velthuis erkende dat het kamerbeleid de afgelopen twaalf tot zestien jaar te liberaal is geweest. Er was te weinig toezicht. Volgens SP-raadslid Bart van Berkel had dit alles te maken met de kamernood. Volgens de SP is het nu echt tijd voor verandering. Een leefbaarheidstoets, inclusief een check of de buurt nog meer kamers aankan, voor afgifte van een kamervergunning is essentieel, meent de SP. Enkele andere partijen twijfelen daaraan. Zo vindt D66 dat de omvang van de overlast overdreven wordt. Het zou slechts gaan om incidentele excessen.