Volledig scherm
© Bert Beelen

Nijmegen wil slachthuis Hilckmann snel in bezit krijgen

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil versneld in bezit komen van het slachthuis van Hilckmann aan de Waalhaven. Hilckmann hoeft formeel pas 31 juli 2018 te vertrekken. Zo is dat in juli 2015 vastgelegd in de aankoopcontracten. Maar het bedrijf staat nu al geruime tijd vrijwel leeg. Alleen op het kantoor wordt nog door enkele mensen gewerkt.

Wethouder Bert Velthuis vindt de vraag voor een snellere overdracht 'niet meer dan logisch'. „Het gebouw staat leeg. Het past bij onze zorgplicht om nu al over het gebouw te beschikken."

Haps
Indertijd kreeg Hilckman ruimte om nog drie jaar de slachterij te handhaven in afwachting van de oplevering van de 'geplande' nieuwbouw in Haps. Zeven maande na de overboeking van 21 miljoen euro door Nijmegen aan Hilckmann werd die nieuwbouw afgeblazen en gingen de deuren van het oude slachthuis dicht, tot grote schrik en woede van Nijmegen. Sindsdien strijden de gemeente en Hilckmann over de 21 miljoen euro. Nijmegen eist dat geld (deels) terug.

Nieuwbouw
Volgens Velthuis heeft Nijmegen nog geen plannen voor een versnelde bouw op de plek van het slachthuis. De nieuwbouw aan de westzijde bij stadsbrug De Oversteek heeft prioriteit. Maar een gesprek over versnelde bouw met partner Bouwfonds van Rabo Vastgoed sluit hij niet. Ook tijdelijk gebruik is een optie. „Maar niets is uitgewerkt."

Dossier
Het dossier over Hilckmann staat sinds gisteravond op de website nijmegen.nl. Het zijn documenten over de onderhandelingen, verslagen van gesprekken over de afgelopen jaren: 6.000 pagina's. In een begeleidende brief leggen burgemeester en wethouders uit dat Nijmegen goed gehandeld heeft. De raad had aangedrongen op openbaarmaking van het dossier. Raadsleden konden de stukken al eerder inzien.

Op 12 november debatteert de raad over dossier Hilckmann.