Volledig scherm
Fastned bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations waar alle elektrische auto's in gemiddeld 20 minuten kunnen opladen. © ANP

Nijmegenaar 'moet aan de elektrische auto'

NIJMEGEN - Nijmegen gaat elektrisch rijden aantrekkelijk maken met onder meer subsidies.Een raadsmeerderheid vindt dat wethouder Harriët Tiemens het gebruik van elektrische auto's snel en beter moet stimuleren.

Het initiatief kwam deze week van het raadslid Hans van Deurzen van de ouderenpartij VSP. Volgens Van Deurzen loopt Nijmegen flink achter op veel andere steden.

Andere steden
In Amsterdam kunnen mensen die overstappen op een elektrische auto een subsidie krijgen van 5.000 euro. Voor vrachtwagens loopt dit bedrag op naar 40.000 euro. In Utrecht biedt de gemeente elektrische auto's topparkeerlocaties aan, dicht bij de belangrijkste voorzieningen. Andere steden dragen bij met de plaatsing van snelle laadpalen aan huis. „Soms gaat het om 2.000 euro. Deze steun helpt enorm bij het maken van een overstap”, zegt Van Deurzen.

Slimme acties
Hij kreeg een raadsmeerderheid achter zijn motie om te kijken welke slimme acties andere gemeenten nemen om meer elektrische auto's in het straatbeeld te krijgen. Een van de tips die de raad aan Tiemens heeft meegegeven, is om serieus te kijken naar een verlaging van parkeertarieven of zelfs vrijstelling van parkeerheffingen voor eigenaren van elektrische auto’s. Volgens Tiemens is dat juridisch lastig te regelen.