Volledig scherm
© ANP

NS-dienstregeling: soms trager, meestal sneller

NIJMEGEN - De reistijd voor treinreizigers van Zwolle naar Nijmegen Lent wordt eind dit jaar 2 minuten langer.Reizigers uit Zwolle met bestemming station Nijmegen doen er juist 6 minuten korter over. Voor wie in Arnhem instapt, verandert er niets. Deze reiziger is net zo snel op station Nijmegen Lent als voorheen.

De nieuwe 'dienstregeling 2017' van de NS leidt, zo blijkt bij bestudering, soms tot iets langere reistijden.

Kortere reistijd
De reistijden in de regio worden voor de meeste reizigers korter. Nu stopt de Intercity op het traject Zwolle-Roosendaal nog twee keer per uur op station Lent. Vanaf 11 december moeten reizigers met Lent als bestemming overstappen op een sprinter in Arnhem, met de langere reistijd tot gevolg.

Voordeel
De wijziging heeft echter als voordeel dat Intercity's sneller kunnen doorrijden. Tussen Arnhem en station Nijmegen levert dat 1 of 2 minuten voordeel op. De Intercity's stoppen niet meer op de tussengelegen stations Arnhem-Zuid, Elst en Lent, waardoor ze normaal gesprokennog maar 12 minuten onderweg zijn.

Sprinter
De reistijd voor het traject Wijchen-Arnhem neemt op sommige tijdstippen toe met 1 minuut. Een overstap in Nijmegen is niet meer nodig, omdat de instappers in Wijchen gebruikmaken van een Sprinter die altijd doorrijdt naar Arnhem. Dat kan voortaan vier keer per uur.

Overstappen
De langere reistijd wordt veroorzaakt door de stops bij tussenstations in Lent, Elst en Arnhem-Zuid. Nu moeten reizigers in Wijchen met Arnhem als bestemming nog overstappen in Nijmegen. Overstaptijd: 6 minuten.