Volledig scherm
© ANP

OM eist half jaar cel voor spelen van eigen rechter

ZUTPHEN/DOETINCHEM - Een 50-jarige Doetinchemmer gaat als het aan de officier van justitie in Zutphen ligt een halfjaar de cel in vanwege mishandeling. De man hoorde in september vorig jaar dat een zoon van hem was neergestoken en heeft even later de broer van de dader in elkaar gesloten.

Toen de verdachte hoorde dat zijn zoon was neergestoken, wilde hij de dader opzoeken om met hem te praten.

Gebroken rib
Hij ging met een andere zoon naar de broer van de dader, maar veel gepraat werd er niet. De man sloeg het slachtoffer in elkaar, waarbij hij een gebroken rib en een aantal kneuzingen opliep.

Ruim een maand later was het opnieuw raak. Dit keer was een andere broer van de dader het slachtoffer. Dat was op de parkeerplaats bij het zwembad. Deze broer werd ook geslagen, maar reed vervolgens met zijn auto in op de Doetinchemmer en zijn partner die op een scooter reden.

Eigen rechter
Na de aanrijding kreeg de broer opnieuw klappen, met onder meer een gebroken kaak als gevolg. In geen van beide gevallen kende de verdachte, die dinsdag voor de rechter stond, de slachtoffers. De officier van justitie vond dat de verdachte in beide gevallen voor eigen rechter had gespeeld. „Waarom bent u niet naar de politie gegaan?"

De verdachte vond dat, achteraf, ook. „Ik had dat gewoon niet moeten doen."

Werkstraf
Voor de poging tot zware mishandeling en de mishandeling eiste de officier een gevangenisstraf van tien maanden waarvan vier voorwaardelijk. De raadsman stelde dat er alleen bewijs lag voor twee eenvoudige mishandelingen en vond dat de zaak met een werkstraf afgedaan kon worden.

De rechtbank doet op dinsdag 15 november uitspraak.