Volledig scherm
© iStock/ThinkStock

OM stapelt de blunders op in Arnhemse kerkfraudezaak

WAGENINGEN - In de strafzaak tegen de 67-jarige Leonardus P. uit Wageningen heeft de politierechter in Utrecht zich donderdag onbevoegd verklaard.P. zou als penningmeester van de Arnhemse rooms-katholieke parochie Sint-Eusebius 18.000 euro hebben verduisterd.

Ook wordt P. beschuldigd van het vervalsen van declaratieformulieren en kasboeken. De zaak stond anderhalf jaar geleden op de rol van de rechtbank Gelderland in Arnhem. Op de dag van de zitting bleek een Arnhemse rechter betrokken bij de kerk.

Complexe rechtszaak
De rechtbank verwees de zaak naar Utrecht. Omdat het een complexe rechtszaak is, werd de zaak daar direct verwezen naar de meervoudige strafkamer: er moeten drie rechters oordelen over de verdachte penningmeester.

Fout
Daarna ging het fout. Volgens de regels moet de griffier van de rechtbank de zaak naar Utrecht sturen. Maar de officier van justitie in Utrecht bracht de zaak met een nieuwe dagvaarding voor de politierechter. Een paar andere kleine juridische foutjes kon de politierechter repareren. Maar de politierechter, die alleen rechtspreekt, kon niet eens opeens de rol van een meervoudige kamer op zich nemen.

Advocaat Joost van Velthoven wees erop dat de zaak heel lang duurt. De strafbare feiten zijn gepleegd tussen 2009 en 2012. De verdachte moest al voor de vierde keer op een zitting verschijnen.

Nieuwe dagvaarding
De rechter legde de officier uit wat er precies zou moeten gebeuren om de zaak op de juiste manier voor te brengen. De verdachte penningmeester krijgt binnenkort een nieuwe dagvaarding van het Openbaar Ministerie in de bus. Dan gaan drie rechters in Utrecht beoordelen wat voor de straf hij moet krijgen.