Volledig scherm

Oma leest voor: 'Nog één bladzijde oma!'

Dit jaar staat de Kinderboekenweek in het thema vanopa’s en oma’s.Daarom hebben wij vijf beroemde grootouders gevraagd wat hun favoriete voorleesboek is. Vandaag Wouke van Scherrenburg.
Leest voor: Spekkie en Sproet van Vivian den Hollander.
Oma van: Lukas (12), Evelien (11).

„Welke boeken ik altijd voorlas?” Van Scherrenburg moet diep in haar geheugen graven „Oei, dat vind ik lastig hoor want ze zijn de voorleestijd allang ontgroeid. Wacht even, dan app ik mijn kleinkinderen.”

Tegenpolen
Haar kleinkinderen zijn twee tegenpolen als het om lezen gaat. „Evelien is een fervent lezer geworden. Ze was al zelfstandig met boeken in de weer zodra ze haar eerste letters leerde. Bij haar was het altijd ‘nog één bladzijde oma, nog één verhaaltje!’ Lukas daarentegen was minder bezig met papier en vooral gebiologeerd door alles wat op internet gebeurde. Hij vond het altijd wel welletjes als het boek uit was. ‘Dankjewel hoor omie en weltrusten’ zei hij dan.”

Grimm
Ook het soort verhalen die Scherrenburg aan haar kinderen voorlas, liepen uiteen. „Het was sprookjes, sprookjes, sprookjes bij Evelien. Zelfs die van de gebroeders Grimm. We lazen dan een aangepaste versie maar soms was dat ook te gruwelijk. Dan veranderde ik het verhaal alsnog ter plekke. Lukas hield vooral van avonturenboeken zoals Spekkie en Sproet van Vivian den Hollander of verhalen over dieren zoals Borre van Jeroen Aalbers en Stefan Tijs.”