Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Omwonenden onderschatten ernst van dijkdoorbraak

NIJMEGEN - Omwonenden onderschatten massaal de ernst van een dijkdoorbraak.Ze zijn laconiek over het watergevaar.Er is nauwelijks besef dat een overstroming in bijvoorbeeld de Ooijpolder de woningen en bedrijven hier voor maanden 'onbereikbaar' maakt.

Dat is gebleken uit huis-aan-huis-gesprekken die medewerkers van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ)vorige maand in het dorpje Kekerdom hebben gehouden.

Wat te doen?
Ze peilden of bewoners er nog wel eens bij stilstaan dat een dijk kan doorbreken. Wat ze gaan doen als het water komt? Hoe ze zullen reageren op een evacuatie-oproep?

Misvatting
Volgens Marcel Meeuse, hoofd van het Veiligheidsbureau bij de VRGZ, denken de meeste Kekerdommers dat het water in de polder na een paar dagen weer weg zal zijn.„Een misvatting”, aldus Meeuse. Een dijkdoorbraak zorgt er al snel voor dat er meters water komt te staan.

„En het water zakt na zo’n overstroming echt maar met een paar centimeter per dag. Dit betekent dat de bewoners maandenlang niet naar hun huis terug kunnen keren.”

Lees meer over de peiling in de papieren krant, regio Nijmegen van 25/10/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.