Volledig scherm
De Korenmarkt in Arnhem. © DG

Ondernemers Korenmarkt willen passage zelf betalen

ARNHEM - Horeca-ondernemers zijn bereid om een miljoen euro op tafel te leggen om de doorbraak tussen de Korenmarkt in Arnhem en het Centraal Station voor elkaar te krijgen. Om duizenden passanten per week te trekken, willen zij via een verhoging van de gemeentelijke belastingen dat bedrag op tafel leggen.

Ondernemers van de Korenmarkt stellen voor de belasting voor het gebruik van de grond (precariobelasting) per horecapand per jaar te verhogen met globaal 1.200 tot 3.000 euro voor een periode van 10 jaar of meer.

Voorwaarde
Datgeldt voor alle ondernemers in het Korenkwartier. Volgens de ondernemers kan voor dat bedrag een leegstaand pand worden gekocht en gesloopt. Daar moet dan een aantrekkelijke passage verrijzen. Uit onderzoek blijkt dat dit per week 14.000 passanten kan opleveren. De ondernemers stellen één voorwaarde. „Na het vertrek van het het filmhuis mag er geen horeca in de Korenbeurs op de Korenmarkt komen. Dan heeft investeren voor ons geen zin."

Impuls
Een groep ondernemers op de Korenmarkt gaat het plan voorleggen aan collega's in het Korenkwartier en aan wethouder Ron König. Ze willen samen met de gemeente optrekken.De gemeente heeft vorige week een plan gepresenteerddat het Korenkwartier een impuls moet geven. Ze is bereid daar twee miljoen voor uit te trekken onder voorwaarde dat de ondernemers, brouwerijen en pandeigenaars een even groot bedrag ophoesten.