Brand bij varkenshouderij Knorhof, boeren uit de omgeving kijken toe.
Volledig scherm
Brand bij varkenshouderij Knorhof, boeren uit de omgeving kijken toe. © Raphaël Drent

Onderzoeksraad: stalbranden hebben geen enkele prioriteit bij veehouders én ministerie

DEN HAAG  - Het voorkomen van stalbranden, waarbij ieder jaar gemiddeld 143.000 dieren om het leven komen, heeft geen enkele prioriteit. Niet bij de veehouderijsector en niet bij het betrokken ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid na ruim 1,5 jaar onderzoek.

 1. Stalbranden hardnekkig probleem: ‘Varkens vluchten niet, die vinden de buitenlucht net zo eng als de brand zelf’
  Play
  PREMIUM

  Stalbran­den hardnekkig probleem: ‘Varkens vluchten niet, die vinden de buiten­lucht net zo eng als de brand zelf’

  SCHAARSBERGEN - Stalbranden blijven een hardnekkig probleem, zegt brandweerdeskundige René Hagen. Zeker in afgesloten stallen. Een automatische vluchtweg creëren die bij brand openklapt, helpt niet. Varkens, vleeskalveren of kippen vluchten niet, weet Hagen. ,,Ze komen nooit buiten. De buitenlucht vinden die dieren haast net zo eng als de brand zelf.”
 2. LIVE | Sint-Maarten gaat kinderen vanaf 12 jaar met onderliggende ziektes vaccineren
  CORONAVIRUS

  LIVE | Sint-Maar­ten gaat kinderen vanaf 12 jaar met onderlig­gen­de ziektes vaccineren

  Sint-Maarten gaat als eerste van de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk kinderen van 12 jaar en ouder met onderliggende ziektes vaccineren. De Nederlandse Gezondheidsraad heeft toestemming gegeven voor de vaccinaties, aldus de regering van Sint-Maarten. En Cuba kan bijna beginnen met de vaccinatie met zijn eigen coronavaccins. Het Cubaanse vaccin Abdala zou na drie keer prikken voor 92,28 procent effectief zijn tegen het longvirus. Het laatste nieuws rond het coronavirus lees je in ons liveblog. De oudere berichten vind je hier.