Volledig scherm
Het terrein van Bruil in Wageningen. © Do Visser/DG

Onrust over uitbreidingsplannen Bruil Beton in Wageningen

WAGENINGEN - De Statenfracties van GroenLinks en SP zijn verontrust over uitbreidingsplannen van Bruil Beton in Wageningen. Zes jaar geleden werd de asfaltcentrale van Bruil voor ruim 10 miljoen euro uitgekocht met geld van de provincie en de gemeente Wageningen. SP en GroenLinks zijn bang dat nu nieuwe hinder voor de buurt ontstaat.

Ze vragen Gedeputeerde Staten om opheldering na een publicatie in deze krant over de kwestie.

Niet groeien
Wageningen gaf Bruil vorig jaar een concept-omgevingsvergunning waarin het bedrijf ruimte krijgt om de productie flink op te voeren. Bij de verstrekking daarvan werd niet gekeken naar een contract dat de drie partijen in 2010 tekenden. Daarin werd vastgelegd dat de overlast door de betoncentrale niet ‘structureel en aanzienlijk’ mag groeien.

Weggegooid geld
Zou dat gebeuren, dat zou het afkopen van de asfaltcentrale weggegooid geld zijn. Inmiddels is Wageningen met Bruil in gesprek over de vraag of de uitbreiding niet wat minder groot kan worden. Omwonenden zijn verontrust over de gang van zaken.

Strakkere afspraken
Beide provinciale fracties willen weten hoe de zaak precies in elkaar steekt. GroenLinks-Statenlid Joa Maouche vraagt of de overeenkomst uit 2010 niet erg slapjes is geformuleerd. Hij wil weten waarom er destijds geen strakkere afspraken zijn gemaakt. SP-Statenlid Paul Kusters vraagt of de Omgevingsdienst die de concept-vergunning namens Wageningen afgaf, wel goed genoeg onderzoek heeft gedaan.