Volledig scherm
Een door vuurwerk opgeblazen prullenbak en een bushokje . Tijdens de jaarwisseling is op zn minst voor 15 miljoen euro schade aangericht aan huizen en auto's. © ROBIN UTRECHT

Ook burgemeesters zijn voor vuurwerkverbod: ‘Ik wil dat deze waanzin ophoudt’

Ook de burgemeesters in de regio zijn om; een meerderheid is voorstander van een vuurwerkverbod. Dat blijkt uit een rondvraag van De Gelderlander.

De gebeurtenissen van de afgelopen jaarwisseling zijn onacceptabel voor de Gelderse burgemeesters. ,,Ik wil dat deze waanzin ophoudt” , zegt de Doesburgse burgemeester Loes van der Meijs bijvoorbeeld.

In de nieuwsjaarsnacht moest de brandweer meer dan vierduizend keer uitrukken in Nederland. Op meerdere plekken werden hulpverleners bestookt met vuurwerk. Het aantal oogletselschades nam sterk toe. Meest dramatische incident was de brand in een Arnhemse flat waarbij een vader en zijn 4-jarige zoontje om het leven kwamen.  

Omslag

De omslag van de Gelderse burgemeesters is opvallend. Anderhalf jaar geleden pleitte de VNG (De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten) al voor een vuurwerkverbod maar uit een rondvraag die De Gelderlander toen hield bleken de meeste burgemeesters in de regio daar tegen te zijn. Van de 25 burgemeesters waren er in 2018 slechts 3 voor een verbod.

De toenmalige burgemeester van Lingewaard, Marianne Schuurmans, benadrukte toen nog dat vuurwerk vooral een traditie is. Inmiddels is de stemming omgeslagen. De overgrote meerderheid wil nu een verbod. ,,Persoonlijk ben ik voor een algemeen vuurwerkverbod, gezien de gigantische persoonlijke en maatschappelijke schade en inzet van hulpdiensten. Ook gezien adviezen van politie, onderzoeksraad veiligheid en oogartsen’’, zegt burgemeester Fränzel van Sint Anthonis.

Marcouch

Onder meer de burgemeesters van Winterswijk, Wageningen, Nijmegen en Rheden zijn het met hem eens. De gemeente Arnhem wilde niet reageren. Die vindt het meer een kwestie voor de gemeenteraad, maar een maand geleden sprak burgemeester Marcouch zich nog uit tegen een verbod.

Overigens stellen de burgemeesters wel vragen bij de handhaving. Zowel voor een lokaalverbod als een landelijk verbod zijn er mensen nodig om te controleren. ,,Ik zou wel extra capaciteit willen om te handhaven”, zegt burgemeester Bengevoort van Winterswijk.

Uit een recente opiniepeiling van RTL Nieuws blijkt dat 60 % van Nederland inmiddels voor een vuurwerkverbod is. Vuurwerkliefhebber Tim van den Berg uit Woudrichem pleit juist tegen een verbod.