Volledig scherm
© Thinkstock

Ook in regio Vallei verandert Zwarte Piet

EDE - Zwarte pieten die in de Vallei met Sinterklaas meekomen, krijgen steeds meer een ander uiterlijk.Een intocht met exclusief zwarte pieten wordt zeldzaam.Dit jaar is dat alleen het geval in Veenendaal.

Volgens binnenstadsmanager Peter Baten is het debat rond de kleur van de pieten geen issue in de stad. „We hebben vorig jaar tegen iedereen gezegd: als er klachten zijn, dan gaan we nadenken of we iets moeten veranderen. Maar van alle kanten is het stil."

Wageningen
Ook in Wageningen voert Zwarte Piet de boventoon. „Zwart is zwart", zegt organisator Henk van der Linden resoluut. Heel stellig blijkt dat echter niet te zijn. „In overleg met de burgemeester hebben we afgesproken dat als iemand van de pieten als een Roetpiet mee wil doen, dat ook prima is."

Vorig jaar riepen ouders van kinderen van verschillende scholen om andere pieten tijdens de intocht. Tot volledig nieuw beleid heeft dat niet geleid. Van der Linden herkent de geluiden. „Uiteindelijk zal het vast veranderen. Voorlopig houden we vast aan Zwarte Piet."

Ede
In Ede zijn er ook steeds meer ouders die liever gekleurde pieten willen, weet Alan Geensen van stichting binnenstadmanagement Ede (SBE). „Je zag vorig jaar als steeds meer kinderen die verkleed gingen als gekleurde pieten." Of Ede daadwerkelijk kiest voor meer diversiteit bij de intocht, laat Geensen in het midden. „Het feest draait toch om verrassingen. Ik weet nog niet wie er met Sinterklaas meekomen", zegt Geensen olijk.

Rhenen
In Rhenen is vorig jaar voor het eerst gekozen voor (donker)bruine pieten met allerlei soorten haardracht. Die zullen ook de sint ook dit jaar vergezellen. „We hebben hier vorig jaar voor gekozen in de hoop dat we zo van de discussie af konden zijn, het moet weer een feestje zijn", zegt Gerrit Roelofsen van Harmonie OBK in Rhenen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement